Hlavní obsah

V Praze zahraje Paul Simon, vychází mu nová deska

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Známý americký zpěvák a muzikant Paul Simon vystoupí 17. října v pražské O2 Areně. Oznámila to v úterý pořádající agentura Live Nation ve chvíli, kdy Simon zveřejnil, že na podzim vyrazí na evropské turné.

Foto: Live Nation/Myrna Suarez

Paul Simon zahájí na podzim své evropské turné koncertem v Praze.

Článek

Simon turné zahájí právě 17. října v Praze. Zpívat bude i v Německu, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku, Belgii, Francii, Švýcarsku a Španělsku. Šňůru zakončí 21. listopadu ve Velké Británii.

Simon pořádá turné k třináctému albu Stranger to Stranger, které má vyjít tento týden. Na třech písních spolupracoval s italským DJem, představitelem taneční elektroniky Clap! Clap!, jenž se věnoval i jazzu.

Album má kombinovat elektronické rytmy se zvukem afrických dechových nástrojů,  žesťů i s peruánskými perkusemi a gospelem. Simon uvedl, že ho při natáčení inspirovala mikrotonální hudba amerického experimentálního skladatele Harryho Parche, který si sám stavěl nástroje. I Simon využil některé z Parchových nástrojů.

Paul Simon se proslavil v šedesátých letech ve folkovém duu s Artem Garfunkelem. Rozešli se v roce 1970. Simon se pak vydal na sólovou dráhu, kde záhy začal experimentovat s prvky world music.

Mimořádný úspěch mu přineslo v roce 1986 album Graceland, natočené v Johannesburgu, které čerpalo z jihoafrické hudby a zydeka.

Simon vydává alba s velkými odstupy, většina z nich však představuje mimořádná díla. Poslední vycházejí v pětiletých intervalech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám