Hlavní obsah

Zemřel Burt Kwouk, Cato z Růžového pantera

– Londýn

Herec Burt Kwouk, který zpodobnil v populární sérii o inspektorovi Clouseauovi jeho sluhu - karatistu Cata, zemřel ve věku 85 let. Uvedla to v úterý BBC. Kwouk se také objevil v řadě bondovek.

Komisař Clouseau versus Cato

 
Článek

Kwouk byl čínského původu, ale v roce 1930 se narodil v Manchesteru. Rodiče se záhy přestěhovali do Šanghaje. Po druhé světové válce se však vrátili do Británie a Burt odjel studovat do USA. V roce 1954 se ale musel vrátit, protože komunisté, kteří se v Číně chopili moci, připravili rodinu o majetek, takže mu nemohla platit školu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Burta Kwouka z 22. ledna 2011 na předávání cen British Comedy Awards v Londýně

Kwoukova přítelkyně ho přesvědčila, aby se dal na film. Debutoval v roce 1957 ve snímku Windom’s Way, o rok později se objevil po boku Ingrid Bergmanové ve filmu Hostinec u šestera štěstí o misionářce snažící se za občanské války převést sirotky přes území ovládané nepřítelem.

Foto: Profimedia.cz

Peter Sellers jakou Clouseau a Burt Kwouk jako Cato v prvním Růžovém panterovi

V bondovce Goldfinger z roku 1964 si zahrál komunistického agenta připravujícího špinavou bombu. V témže roce poprvé ztvárnil svou nejznámější roli Cata ve snímku Komisař Clouseau na stopě.

Kwouk se pak objevil i v dalších dílech o pomateném detektivovi v podání Petra Sellerse, kterého měl jako jeho sluha učit karate a rychlé reakce. Zahrál si i ve snímku Syn Růžového pantera.

Foto: John Stillwell, Reuters

Burt Kwouk s Řádem britského impérie v roce 2011

Hrál i v dalších klasických bondovkách Žiješ jenom dvakrát a Casino Royale.

Objevil se však i ve vážných snímcích, jako byla Říše slunce. V letech 2002 až 2010 pak v sitcomu Last of the Summer Wine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám