Hlavní obsah

Daniel Brühl se Nikiho Laudy nejprve bál

Právo, Věra Míšková

Německý herec světového formátu Daniel Brühl byl nejzářivější hvězdou víkendu na 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Představitel Nikiho Laudy v dramatu Rivalové a rolí ve filmech Good bye, Lenin, Občanská výchova či Hanebný pancharti představil divákům v české předpremiéře thriller Kolonie, v němž hraje po boku Emmy Watsonové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Brühl na Febiofestu

Článek

O své slavné roli Nikiho Laudy sedmatřicetiletý herec Právu řekl: „Byla to jedna z nejkrásnějších zkušeností mé kariéry, ale před natáčením jsem zažil spoustu strachu. Jednak jsem Němec, a Rakušané nás nemají zrovna v lásce, a já jsem měl hrát jejich národní ikonu. Měl jsem z toho sevřený žaludek. A strašně jsem se bál i setkání se samotným Laudou. Předem mi řekl, ať si vezmu do Vídně jen malé zavazadlo – kdybychom si nepadli do noty, abych mohl zase hned odjet. Ale dobře to dopadlo, a když jsem se pak dozvěděl, že se mu film líbil, byla to obrovská úleva.“

S novináři se o víkendu setkala i Emília Vášáryová, která při zahájení Febiofestu dostala cenu Kristián za přínos světovému filmu a na festivalu uvedla film Eva Nová, v němž hraje stárnoucí herečku, jež se snaží po návratu z protialkoholní léčebny znovu vstoupit do běžného života a uspořádat dramaticky narušené rodinné vztahy.

„Natáčení bylo mimořádně náročné, jezdila jsem dost daleko od Bratislavy a musela se prakticky denně vracet na divadelní představení. Režisér Marko Škop si mě získal hlavně profesionalitou, projekt připravoval tři roky,“ řekla novinářům třiasedmdesátiletá první dáma slovenského filmu.

„Český film mi podal pomocnou roku už začátkem šedesátých let, kdy jsem poprvé přišla na Barrandov. Bylo mi tehdy osmnáct a mé sestře Magdě patnáct. Takže vlastně za všechno, co je ve mně dobré, vděčím české kinematografii,“ řekla herečka.

Dalším laureátem Kristiána se stal skotský divadelní a filmový herec a filmový režisér Peter Mullan, který novinářům mimo jiné řekl, že se pracuje na pokračování slavného Trainspottingu, v němž hrál drogového dealera Swanneyho. „S natáčením by se mělo začít už brzo, ale já v něm nebudu, protože jsem mrtvý,“ podotkl Mullan.

Reklama

Výběr článků

Načítám