Hlavní obsah

Decibely lásky už brzy rozezní kina

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chtěl jsem, aby vznikl film, který je jako moje písničky. Aby s ním člověk měl chuť Žít non stop a Žít tak, jak se má, prožíval Lásku, kterou mu každý závidí a cítil přízeň a podporu Pár přátel, co stačí mít!,“ říká Michal David, producent a autor hudby filmu Decibely lásky, který s razancí a chytlavými melodiemi Davidových hitů vtrhne příští týden do kin.

Foto: Falcon

Rudolf Hrušínský ml. a jeho parta.

Článek

V hlavních rolích příběhu tří dvojic zcela rozdílného věku, jejich přátel a současných i minulých lásek se objeví otec a syn Rudolfové Hrušínští, Iva Janžurová, Alžběta Bartošová, Filip Cíl, Petra Svoboda, Roman Vojtek, Lucie Vondráčková, Marika Šoposká, Aneta Vrzalová, a také česká fotbalová legenda Pavel Horváth, který ve filmu předvede i své pěvecké a taneční nadání.

Příběh vypráví odvěkou lidskou touhu po lásce, životním partnerství, nápravě křivd i omylů a popisuje sny a touhy obyčejných lidí, které jsou vlastní všem generacím: dnešní pětadvacetiletí procházejí stejnými peripetiemi jako jejich rodiče, prarodiče, jako tomu je po tisíciletí, protože lidská touha a víra v lásku je věčná a nezná čas ani hranice.

Vedle starších i nových písniček Michala Davida, jehož hity jsou spjaty s mnoha filmy od Discopříběhu přes Lásku z pasáže až třeba ke Šmoulům a které provázejí již řadu generací fanoušků, zazní ve filmu i nově zkomponovaná hudba, doplněná písničkami Joea Cockera a Westlife. A velmi atraktivní součástí filmu budou taneční scény v choreografii i provedení Petra Čadka. Jeho taneční číslo s Lucií Vondráčkovou, která přijela na natáčení z USA krátce po narození druhého syna Adama, je ostatně jednou z nejkrásnějších scén filmu.

„Když máte dobrého partnera, to se to tancuje!“ komentuje svůj výkon Vondráčková. „Bála jsem se, že bude Petr ras, ale byl na nás hodnej a naučil krásně tancovat i Rudu Hrušínského! A já osobně mám od malička slabost pro taneční filmy. Flashdance, Chorus line, West Side story... Většinou ráda kývnu na projekt, ve kterém se dá pořádně tančit.“

Foto: Falcon

Tančí Lucie Vondráčková a Petr Čadek.

Jak si to obsadíš, takový to máš

„Miloš Forman, kterého si nesmírně vážím, mi kdysi řekl: Kdybys někdy chtěl točit film, pamatuj si, že jak si to obsadíš, takový to máš,“ říká scenárista a režisér filmu Míla Halík. „Já jsem se tím řídil a již od scénáře jsem si představoval v konkrétních rolích určité herce. Ale když jsem například oslovil Ivu Janžurovou, do poslední chvíle jsem nevěřil, že přijme – byla to přece jen zcela jiná nabídka, než obvykle dostává.“

Další neobyčejnou osobností, která se ve filmu objeví, je bývalý fotbalista a dnes trenér Viktorie Plzeň, plzeňská ikona Pavel Horváth. „Pavel je typ formanovského naturščika, který dokáže překonat nejsmělejší očekávání. Překvapil nás všechny včetně tak zkušených filmařských legend, jakými jsou kameraman Vladimír Smutný nebo střihač Jiří Brožek,“ chválí ho režisér. „Je vtipný, chytrý, intelektuálně na výši, dokáže pohotově reagovat, umí improvizovat. Když jsem viděl, jak skvěle to zvládá, ještě jsem jeho roli rozšířil,“ ujišťuje režisér, že Horváthova role není žádné vteřinové hostování, ale plnohodnotná úloha.

Foto: Falcon

Rudolf Hrušínský, Iva Janžurová a Václav Kopta.

Pro Pavla Horvátha bylo nejtěžším úkolem řídit velké popelářské auto v centru Plzně za plného provozu. „Když jsem do toho sedl poprvé, tak jsem si byl jistý, že očešu všechna auta v blízkém okolí. Nakonec to ale dobře dopadlo a nikoho jsem nenaboural,“ vzpomíná Horváth a ke svým dalším neobvyklým činnostem před kamerou se smíchem zanotuje: „Zpívám rád a je to na mně doufám znát... Nikdy bych si netroufal nazývat se zpěvákem v pravém slova smyslu, ale v každém případě mě to moc baví,“ říká pyšně fotbalista, ale pokud jde o hraní, přiznává se nejen k obtížnosti přesného zapamatování textu:

„Určitě mi někdy vypadl text a místo toho jsem vypustil z pusy úplnou hloupost. V tu chvíli se buď ozve ,stop‘, nebo to režisér schválně nechá dojet až do konce, aby si to herec pořádně vyžral. A ještě mi vlastně málem ujela multikára, kterou jsem nemohl zastavit. Jak jsem stačil poznat štáb kolem filmu, určitě se to ještě někde objeví.

Foto: Falcon

Fotbalista Pavel Horváth a splněný klukovský sen: popelář.

Letní vánek?

Ne, přímotop

Poprvé před filmovou kamerou stála i moderátorka zpráv Petra Svoboda, a i ona má z natáčení nevšední zážitky. „Když jsme s Rudou Hrušínským natáčeli letní romantickou večeři na terase restaurace, bylo ve skutečnosti venku pár stupňů nad nulou. Drkotaly mi zuby tak, že mi z produkce přinesli pod stůl přímotop. Výsledek byl, že mi skoro shořely nohy, ale zase mi bylo teplo, a navíc to ve filmu vypadá, jako by mi do vlasů foukal letní vánek:-). A to se hodilo.“

Reklama

Výběr článků

Načítám