Hlavní obsah

V Súdánu je populární Beyoncé, nejvyhledávanější ve světě je Adele

V Súdánu je populární Beyoncé, brazilský skladatel a multiinstrumentalista Rodrigo Amarante nalezl slávu v Uzbekistánu. Tato překvapivá zjištění přinesl projekt BBC, který se zaměřil na to, jakou hudbu lidé vyhledávají na svých mobilních telefonech.

Foto: Reuters

Zpěvačka Beyoncé

Článek

Data poskytla společnost Shazam, jejíž aplikaci využívá více než 100 miliónů lidí k identifikaci skladeb. Globálně nejvyhledávanější písní byla novinka od britské zpěvačky Adele nazvaná Hello. Skladba se loni v listopadu ocitla v žebříčku prvních deseti písní ve 2578 městech ze 4900 sledovaných. K dalším populárním písním patřily Lean On americké skupiny Major Lazer a Hotline Bling od kanadského herce a zpěváka Drakea.

Získané údaje BBC využila rovněž k tomu, aby zjistila, jaká města mají podobný hudební vkus. Například lidé v nejsevernější metropoli světa, grónském Nuuku, mají rádi podobnou muziku jako v indonéském městě Surabaya, kde je průměrná teplota 23 stupňů Celsia. Obyvatelé irácké Sulajmáníje by zase našli spřízněné duše v chilském městě Victoria. Praha má podobné hudební preference jako izraelská Beer Ševa, data ukázala na shodu v šesti písních, mimo jiné Hello nebo Writing's on the Wall od Sama Smithe.

Z projektu rovněž vyplynulo, jak velký je ve světě vliv západního popu. V Bangladéši, Číně, Kazachstánu i Peru lidé hledali umělce, jako je Drake, Taylor Swiftová, skotský zpěvák Calvin Harris nebo americká zpěvačka Meghan Trainorová. Umělci, kteří nezpívají v angličtině, zůstávají podle průzkumu lokální záležitostí.

Z dat vyplynuly i některé nevysvětlitelné anomálie. Proč se například lidé z města Waycross v americkém státě Georgia tolik zajímají o Appalachian Spring, suitu z roku 1944 amerického skladatele Aarona Coplanda? A proč je tolik lidí neschopných rozpoznat hit Hello? ptá se BBC. Někteří čtenáři serveru BBC News však upozornili na to, že prvenství Hello může být dáno i tím, že aplikace Shazam umí také najít texty písní a vytvářet playlisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám