Hlavní obsah

Nacisti vládnou Americe. Seriál oživil dráždivou dystopii

Novinky, Stanislav Dvořák

Seriál The Man in the High Castle podle literární předlohy Philipa K. Dicka z šedesátých let vznikl v internetové společnosti Amazon.

Foto: Amazon

Fiktivní šéf amerických nácků John Smith

Článek

Co kdyby Hitler porazil Ameriku? Američané by se v 60. letech nevěnovali rokenrolu a marihuaně, ale pochodovali by po New Yorku hlasitě hajlujíce. Na Times Square bychom místo nápisu Coca-Cola viděli obrovský hákový kříž. Takový svět líčí The Man in the High Castle.

Japonci se usídlí na západním pobřeží USA, zatímco na východě se roztahují němečtí nacisté, kteří by se ovšem nejraději zbavili i Japonců. Starý Hitler už moc nechodí na veřejnost (má Parkinsona) a moc pomalu přebírá vychytralý Goebbels s Göringem.

V kinech se nechodí na Polanské a Formany, ale na goebbelsovskou propagandu upravenou pro americké publikum. Děti čeká v rodinách i ve školách vymývání mozku.

Foto: Amazon

Nacistický New York v seriálu The Man in the High Castle

Jen malé skupinky odporu se pokoušejí bojovat s novým režimem - například Juliana Crainová (Alexa Davalosová) a Frank Frink (Rupert Evans), jehož příbuzná byla v San Francisku zavražděna brutální japonskou verzí gestapa, neboť měla u sebe antifašistické filmové materiály. Záhadný Joe Blake (Luke Kleintank) mezitím míří do neutrální zóny v horách mezi německou a japonskou zónou. S povstalci na východním pobřeží navázal kontakt, jenže jako dvojitý agent komunikuje i s šéfem amerických nacistů Johnem Smithem (Rufus Sewell).

Německý časopis Spiegel seriál popsal jako „mix akčního agentského bijáku, filmu noir a historické hry“. Vizuální stránka má prý intenzivní účinek, protože americká šedesátá léta, která vnímáme jako synonymum rodící se pop kultury, se nám najednou ukazují v přísném nacistickém koženém mantlu.

Foto: Amazon

The Man in the High Castle

Zda si internetové dílko z žánru alternativní historie někdy najde cestu do některé z českých televizí, je ve hvězdách.

Reklama

Výběr článků

Načítám