Hlavní obsah

Kravitzovi jsem řekla do kamery: Peace! To je moje CD, vypráví Electric Lady

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Electric Lady (vl. jménem Tereza Hrubanová) je mladá, talentovaná, temperamentní a mimořádně odhodlaná dělat muziku za každou cenu. Kytaristka a zpěvačka, která vystoupí v pátek v 15.30 na hlavním pódiu United Islands v Praze (vstup zdarma), si povídala s Novinkami o tom, jak se mladá hudebnice protlouká v ČR i v USA.

Foto: Robert Tichý

Electric Lady

Článek

Vystupuješ hlavně v klubech?

V zahraničí na festivalech a v Čechách v klubech. Ne, já si dělám srandu, vystupujeme v létě na hodně festivalech a teď jsem hrála na nejvýznamnějším v Polsku ve Vratislavi. Oni měli loni Guinnessův rekord v počtu držení kytar, bylo tam 7500 lidí.

United Islands bude pro tebe větší, nebo menší pódium?

Myslím, že takové střední.  A je to rozhodně dobrý festival.

Co tam připravujete?

Bude to první vystoupení po křtu a to byla speciální záležitost, to jsem připravovala 4 měsíce, a to už nejde, člověk by se zbláznil. Bude to první po křtu desky a má tedy nový kabát, novou formu.

Deska Electrical byla super. Kde jsi ji nahrála?  

V roce 2014 jsem hrála s Kirkem Covingtonem, který spolupracoval s Tribal Tech, Scottem Hendersonem, Joem Zawinulem. Má texaský feel, je to bubeník a producent. Hráli jsme spolu v Jazz Docku a on mě pozval do Ameriky. Já jsem sháněla peníze 3 měsíce a přiletěla za ním. Polovinu desky jsem natočila v Austinu a polovinu v Čechách.

Foto: Jan Šída, Právo

Electric Lady - kytaristka, skladatelka, zpěvačka a textařka

Plánuješ hrát v Evropě?

Plánuju toho hodně. Vůbec nevím, co se stane. Máme pár festivalů, budeme hrát s Monkey Business na Šumava Rocks, možná by mohl vyjít předskok před kytaristou od Stinga, ale je to v jednání. Pak máme Sázavafest.

Živíš se jen muzikou?

Dělám jen muziku naplno. Živit se tím znamená někdy zůstat o deseti korunách. Dělám muziku silně profesionálně, strávím na zkušebně celý den. Je to těžké. Lidi si to neumějí představit. Lidi, co chodí do práce, to mají jednoduché, tohle je dřina od rána do večera a i v noci se člověk budí a ráno lepí deset korun, aby si koupil snídani.

V Americe to je jednodušší, vytáhnete kytaru, zahrajete a máte hned na obživu třeba na týden. Koupíte si špagety, maso, všechno stojí dolar.

Pokud lidi nebudou podporovat kulturu, ne zábavu, kulturu, tak umře. Lidi to tady neřeší, mají radši tu zábavu v podobě Kabátů, kde se můžou ožrat, nebo jdou na diskotéku. To je zábava. Ze zahraničí máme větší oporu, ale chce to čas. Už se ozývají lidi, nemůžu si stěžovat.

Už z desky je slyšet, že jsi orientovaná na Ameriku...

Ano, Funkadelic, Clinton, Earth Wind and Fire, mám ráda Jamese Browna, funky, dobře udělaný pop, miluju věci od Hendrixe po Michaela Jacksona. A  Lennyho Kravitze. Hrála jsem před jeho barákem v New Orleans.

A byl tam?

Ne, zrovna byl na tour. Muzikanti nám řekli, že zrovna odjel. To nevadí, tak jsem mu hodila desku do schránky a napsala mu, že jsem Electric Lady. On tam měl kameru, tak jsem řekla: Hey, Lenny! Peace! Here is my CD.

Třeba si to poslechne, pokud to neukradne nějaký uklízeč...

No jasně. (smích)

Reklama

Výběr článků

Načítám