Hlavní obsah

Zemřela Kirkova asistentka ze Star Treku Grace Whitneyová

Novinky, Stanislav Dvořák

Americká herečka Grace Lee Whitneyová zemřela minulý týden v Coarsegoldu v Kalifornii. Bylo jí 85 let, informoval list Variety.

Foto: Profimedia.cz

William Shatner jako kapitán Kirk a Grace Lee Whitneyová

Článek

Herečka se objevila v původním Star Treku už v šedesátých letech minulého století. Začínala jako tanečnice a zpěvačka a účinkovala v různých pořadech a seriálech jako 77 Sunset Strip, Batman, Cannon a Hart to Hart. V devadesátých letech se ještě mihla v seriálu Diagnóza vražda.

Její postava ze Star Treku se jmenovala Yeoman Janice Rand a neměla mnoho štěstí. Jako asistentka kapitána Kirka do něj byla zamilována, ale nešťastně. Navíc její postavu hned v první sezóně zrušili, což herečku psychicky srazilo na dno a přivedlo ji to k alkoholu.

Hrála sice dál, ale velké role už moc nedostávala. V roce 1979 se vrátila v celovečerním snímku Star Trek: The Motion Picture a pak také ve Star Treku III: The Search for Spock, Star Treku IV: The Voyage Home a naposledy roku 1991 ve snímku Star Trek VI: The Undiscovered Country.

Jako bývalá alkoholička pomáhala mnoha lidem ze závislosti v Armádě spásy a také ve věznicích. Její rodina řekla televizi NBC, že by byla raději, aby se na ni vzpomínalo spíše jako na člověka, který překonal závislost, než jako na herečku ze Star Treku.

Reklama

Výběr článků

Načítám