Hlavní obsah

Výtečný alabamský rock s psychedelickou příchutí

Novinky, Stanislav Dvořák

Druhé oficiální album Sound & Color od amerických Alabama Shakes nezůstalo fanouškům nic dlužné. Mladá americká skupina, která čerpá z kořenů blues i z klasického rocku, dokázala, že nehraje jen revival. Mají v sobě víc invence, než by se mohlo zdát.

Foto: alabamashakes.com

Alabama Shakes

Článek

Alabama Shakes si berou to nejlepší z rocku i R šedesátých let a tvoří z toho novou muziku – možná by se dalo hovořit o hudební koláži s psychedelickou příchutí. Nejde ale o samoúčelný experiment, nýbrž o dobré a v podstatě chytlavé písničky. Mají v sobě něco ze stylu, který v současnosti hraje Izraelec Asaf Avidan, v pozadí se ozývá i Jack White, Led Zeppelin a další.

Kytary jsou tentokrát velmi rozmanité, od zdrženlivého soulového „kváknutí“ jako z popraskaných vinylů labelu Stax jdou přes klasické rockové riffy a dostávají se až k psychedelickým úletům do různých ech a pazvuků.

Foto: Alabama Shakes

Alabama Shakes

Ve spojení se zpěvačkou a kytaristkou Brittany Howardovou to vše dostává obrovský sexy náboj i jistou patinu. Zkušeně si pohrává s jemným classic-soulovým vzlykáním a přidává tu a tam bluesové mručení, které se láme ve vzteklý výkřik bolesti. Snad to nebude znít moc přehnaně, ale tak trochu přípomíná mladou Ettu James.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám