Hlavní obsah

Drtikol v rekordu, Šíma pro Národní galerii

Právo, (šíd,ČTK)

Na nedělní aukci v pražském Mánesu, kterou pořádala aukční síň Adolf Loos Apartment Gallery, se černobílá fotografie Františka Drtikola The Bow, Oblouk či Kruhové výseče, z roku 1928 vydražila za 1 milión 850 tisíc korun. Jde o dražební rekord v oblasti umělecké fotografie.

Foto: Repro aukční katalog

Fotografie Františka Drtikola The Bow.

Článek

Drtikolovo dílo startovalo na částce půl miliónu korun.

Na světovém trhu byla jiná zvětšenina fotografie vydražena za 2,4 miliónu korun

Nejvyšší cenou za jeho fotografii zaplacenou v tuzemské aukci dosud bylo zatím 420 tisíc korun, za něž se loni vydražil jeho ženský portrét z poloviny 20. let. Nedělní cena je tak novým rekordem a současně dosud nejvyšší cenou zaplacenou na aukci v Česku za fotografii.

Na zahraničních aukcích se nejdražší fotografie Drtikola, ale i Josefa Sudka či Jaromíra Funkeho prodávají za milióny korun. Na světovém trhu byla tato fotografie, ovšem jiná zvětšenina, naposled dražena před třinácti lety – na aukci v New Yorku se prodala za 2,4 miliónu korun.

Olej Josefa Šímy Portrét Marguerite Neveux dosáhl dražební ceny 4 milióny 450 tisíc korun. Zakoupilo ho ministerstvo kultury a na jeho získání se osobně zainteresovali ministr kultury Daniel Herman a ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Ministerstvo za obraz i s aukční přirážkou zaplatí zhruba 5,3 miliónu korun.

Foto: Repro aukční katalog

Josef Šíma: Portrét Marguerite Neveux

Šímův portrét zobrazuje nevlastní matku surrealistického básníka a dramatika Georgese Neveuxe (1900 až 1982), který patřil k okruhu prvních přátel českého malíře po jeho příchodu do Francie. Šíma odjel do Francie na konci roku 1920, o rok později se usadil v Paříži. Právě zde vznikly v roce 1922 tři portréty. První z nich zobrazoval jeho budoucí ženu, dceru Louisy D. Germainové Nadine, druhým byl portrét architekta Augusta Pereta a posledním portrét Marguerite Neveux.

Nejdražším dílem Josefa Šímy prodaným v tuzemské aukci zůstává obraz Léda s labutí, který se v roce 2008 vydražil za 14,6 miliónu korun bez aukční přirážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám