Hlavní obsah

Zpěvák Jan Haubert: Uvidíme, jestli Traktor ještě překonáme

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární česká punkrocková formace Visací zámek letos slaví třiatřicet let existence a v pátek vydala své v pořadí desáté studiové album. Jmenuje se Punkový království a již 6. března k němu v Hořovicích zahájí koncertní turné.

Foto: Barbora Hrdá

Jan Haubert je korunovaným vládcem Punkového království.

Článek

Loni jste začali propagovat projekt Punkového království. O co přesně jde?

Vždycky jsme chtěli mít manažera, který by nás nějak instruoval. Ten současný, Cerveza, jenž je poměrně čerstvý, přišel před dvěma lety konečně s nápadem.

Navrhl, že mě vyhlásí králem punku v Čechách. Nemohl jsem proti tomu moc protestovat, protože jsme chtěli, aby nějaké nápady nosil. Tvrdil, že Visací zámek je nejstarší punková skupina u nás, já jsem jeho frontman a kdo jiný by tedy měl být králem punku. Zeptal jsem se ho, jestli se k tomu budou vázat nějaké povinnosti. Když mi odpověděl, že žádné, souhlasil jsem se svou korunovací. Asi za půl roku přišel s tím, že budeme nahrávat novou desku a ta by se mohla jmenovat Punkový království. Požádal mě, abych na to téma napsal text.

Napsal jste ho?

Napsal a hned jsem ho rozdal dalším v kapele, aby ho někdo z nich zhudebnil. Byla to první písnička pro album a díky této koncepci odpadly tradiční hádky o to, která bude titulní.

Už loni v prosinci proběhla v pražském Lucerna Music Baru vaše korunovace a na Nový rok jste jako kapela pronesli z Pražského hradu novoroční projev…

Nápad s Punkovým královstvím byl poměrně starý, takže korunovace proběhla vlastně na poslední chvíli. Díky ní se tato idea dostala na veřejnost, a aby se dostala ještě víc, pronesli jsme i novoroční projev. Je ke zhlédnutí na YouTube nebo na našich internetových stránkách. Je prošpikovaný hojnými odkazy na novou desku, cituje úryvky z textů a podobně.

Jako korunovaný punkový král stále žádné povinnosti nemáte?

Krátce jsem se nad tím zamýšlel a zjistil jsem, že nejlepší bude, když žádnou aktivitu vyvíjet nebudu.

Má Punkové království hranice?

Je pravda, že jsem byl korunován jako král českého punku, nikoli punku obecně. Tím pádem je má působnost omezena pouze na tuto zemi. De facto je to ale jedno, protože punkové království si každý nosí ve své hlavě. Rozhodně nechceme zřizovat nějaké instituce nebo pravidla. Punkové království je dobrovolný spolek podobně smýšlejících lidí. Napadlo nás nicméně, že bychom třeba mohli vymyslet nějaké punkové vyznamenání, které by se udělovalo například dobrým pořadatelům nebo novinářům.

Jak moc souvisí dalších čtrnáct písní na vaší desce s projektem Punkového království?

Jako textař jsem se z nich nesnažil vytvořit tematický celek. Naopak jsem chtěl, aby byl každý text trochu odjinud. Když jsem ale písničky na album seřadil, přišlo mi, že mají vnitřní soudržnost. Všechny totiž vznikly v průběhu roku a půl, takže jsou načichlé podobnými tématy.

V jedné písni zpíváte, že v této zemi vládne opilej strýc, čímž poukazujete na prezidenta Zemana. Na minulém albu jste zase měli píseň Prezident je buzna, která byla o předešlém českém prezidentovi. Jsou pro vás tito prezidenti nepřijatelní?

Je škoda, že se prezidenty stali právě oni. Mně osobně by se moc líbilo, kdyby v poslední prezidentské volbě zvítězil kníže Schwarzenberg. Věřím mu. Je to člověk s velkými zkušenostmi, potažmo majetkem, má spoustu známostí ve světě a nemá zapotřebí dělat něco kvůli svému zviditelnění. Hlavně se mi strašně líbila jeho prezidentská punková kampaň. Byli bychom asi první na světě, komu by prezidentskou volbu vyhrála punková image kandidáta. Bohužel se to nestalo. Navíc se obávám, že i současný prezident odejde ze svého úřadu, až když bude opravdu muset.

Na desce je záznam Linka 155, který nabízí telefonát dámy, jež volá na pohotovost kvůli klíštěti na přirození svého muže. Je skutečný?

Pokud vím, tak ano. Dostal jsem ho asi před dvěma lety mailem, a když pak vznikla písnička Klíště, vzpomněl jsem si na něj. Ukázalo se, že na YouTube ještě pořád je, takže jsme ho použili. Trochu jsme ho zkrátili a prostříhali, ale podle mě je to reálný záznam. Možná se někdo přihlásí o autorská práva.

Nejslavnější písní Visacího zámku je Traktor. Máte ještě ambici napsat větší hit?

Pokaždé, když píšeme novou písničku, věříme, že bude lepší než Traktor. Zatím se to nepodařilo, i když skladba Známka punku už Traktor, pokud jde o pověst, asi překonala. Uvidíme, jestli přijde ještě něco lepšího.

Reklama

Výběr článků

Načítám