Hlavní obsah

Mafiánský Il Congelatore zvedl publikum ze sedadel

Právo, Radmila Hrdinová

Hvězdou loňského ročníku vrcholné přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov se stal Il Congelatore (Zmrazovač) Kočovného divadla Ad Hoc. Snad ještě nikdy nezažilo hronovské divadlo takové výbuchy smíchu a nadšené volání bravo jako při tomto představení.

Foto: Kočovné divadlo Ad Hoc - Jan Duchek

Kočovné divadlo Ad Hoc v celé své kráse v inscenaci Il Congelatore.

Článek

Toto vše se opakovalo v nemenší míře i v neděli 15. února v pražském Divadle Na Prádle, kde soubor hostoval v rámci festivalu hudebního divadla Opera 2015. Operní publikum si s hravým operním pasticciem rozumělo ještě lépe.

Základem inscenace Il Congelatore je mafiánský příběh z dob americké prohibice (tady ovšem nikoli alkoholické, ale zmrzlinové) plný vtipných aktuálních narážek, ale především utkaný z množství nejznámějších operních árií, duetů, ansámblů a sborů v nápaditém, hudebním i slovním přepisu a precizním nastudování celého souboru. Nejznámější operní „hity“ skladatelských velikánů, jako je Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, Bizet, Leoncavallo, Offenbach, Smetana, Janáček a řady dalších zněly v jazykově neodolatelném českém přetlumočení, které si umně pohrává s italskými či francouzskými originály, a samotný text dialogů je pak prošpikován množstvím dalších operních narážek, jež dokonale ocení jen operní znalec či fanoušek, ale pobaví spolehlivě i neoperní publikum.

Soubor sestává ze zdatných pěvců, herců i instrumentalistů, takže, kdo zrovna ze srdce nepěje, vášnivě se oddává hře v komorním orchestru a naopak. To vše se odehrává v rychlém střihu, který je sám o sobě zdrojem zábavy. Herecké výkony se pohybují v příjemně sladěné naivistické nadsázce ve stylu mafiánských filmů i Limonádového Joea. Celé to dohromady drží ve svých rukou pánové Jan Duchek (autor scénáře a písňových textů) a Lukáš Habanec (autor hudebního nastudování a dirigent).

Foto: Kočovné divadlo Ad Hoc - Jan Duchek

Adam Caha a Barbora Blažíčková tvoří půvabnou dvojici mafiánů.

Pražské festivalové provedení Il Congelatora si získalo přízeň publika v Divadle Na Prádle od prvních tónů předehry a pak se nadšení diváků jen stupňovalo. Prakticky každé hudební číslo odměňovaly spontánní ovace, dupot a volání a na konci se tleskalo opravdu bouřlivé, srdečně, ve stoje a dlouho. Aktéři klasických operních produkcí by takový aplaus mohli amatérskému souboru jen závidět.

Foto: Kočovné divadlo Ad Hoc - Jan Duchek

Investigativní novinářka a mafiánský milovník pizzy v podání Dominiky Jíchové a Zdeňka Melína jsou milovnickou dvojicí jak vystřiženou ze starých filmů.

Festival hudebního divadla Opera od počátku v doprovodném programu udržoval kontakt s jiným než pouze klasickým viděním opery. V minulých ročnících repertoár zpestřily inscenace Studia Ypsilon, Divadla Járy Cimrmana či souboru Kytka, které rozšiřovaly povědomí o tom, jak se lze dívat na operu. Inscenace Il Congelatore souboru Ad Hoc na tuto linii navázala velice šťastným způsobem. A protože sálek Divadla Na Prádle nestačil zdaleka uspokojit všechny zájemce o toto hravé představení, bylo by záhodno, aby se soubor objevil na pozvání některého z pražských divadel co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám