Hlavní obsah

George Harrison i Bee Gees dostanou Grammy za celoživotní výkon

Novinky, Stanislav Dvořák

Zesnulý ex-Beatle George Harrison, bývalí králové diskoték Bee Gees i bluesový kytarista a zpěvák Buddy Guy se příští rok zařadí k nositelům Grammy za celoživotní výkon.

Foto: Profimedia.cz

George Harrison

Článek

Akademie předá čestné ceny také country dvojici The Louvin Brothers, jazzmanovi Waynu Shorterovi, skladateli Pierrovi Boulezovi a akordeonistovi Flaco Jiménezovi.

Vedle nich se předávají také ceny Trustees Awards pro osobnosti, které přímo nevystupují na pódiu, ale jejich vliv na hudební svět zaslouží uznání. Dostanou je producent Richard Perry, autorské duo Barry Mann a Cynthia Weilová a jazzový impresário George Wein. Technickou Grammy obdrží legendární Ray Kurzweil, konstruktér elektronických kláves. Ocenění se předávají den před hlavní ceremonií Grammy, jež proběhne v noci na 9. února.

Grammy má i svou Síň slávy, která obsahuje 987 songů a alb. Nový příspěvek do sbírky představují letos nahrávky Hank Williams: Honky Tonkin', ABBA: Dancing Queen, Alice Cooper: School's Out, Kraftwerk: Autobahn, Harry Belafonte: Calypso a Bob Dylan: Blood on the Tracks.

Bob Dylan si odnese cenu MusiCares Person of the Year. Poctu mu svým vystoupením složí řada hvězd jako Beck, The Black Keys, Crosby, Stills and Nash, Norah Jones, Tom Jones, Los Lobos, John Mellencamp, Willie Nelson, Bonnie Raitt, Eddie Vedder, Jack White, Neil Young a John Doe.

Reklama

Výběr článků

Načítám