Hlavní obsah

Stříbrný vítr vane z Violy

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořad s poetickým šrámkovským názvem Stříbrný vítr, který vysílá Dvojka Českého rozhlasu od roku 2010, zavál až do pražské poetické scény Viola. Se zajímavými ženami a muži si střídavě povídají redaktoři ČR Jaromír Ostrý a Jitka Novotná.

Foto: Divadlo Viola - Kryštof Brůha

Jiří Dvořák byl hostem Stříbrného větru ve Viole.

Článek

Od sezóny 2014/15 se pořad natáčí živě během pořadu ve Viole, kde kromě redaktorky Jitky Novotné mají i diváci šanci položit hostům v závěru večera své otázky.

Prvním hostem „violového“ Stříbrného větru byl 25. listopadu herec Jiří Dvořák. Řeč byla především o jeho posledních velkých rolích v Divadle na Vinohradech, kde hraje již od roku 1991, a to o Salierim v Shafferově hře Amadeus (hraje se 8. 12.) a titulní postavě v Pirandellově hře Jindřich IV. (4. 12.). Ale nejen o nich. Jiří Dvořák vzpomínal i na své dětství v Brně, první angažmá v Šumperku, kam nastoupil jako elév, poté na studia na JAMU a angažmá v Městském divadle v Brně, kde hrál mnoho krásných postav, mj. poprvé právě Salieriho. Přes původní varování, že není dobrým vypravěčem, se Jiří Dvořák ukázal jako příjemný a vtipný společník a zároveň skromný a přemýšlivý umělec i člověk.

Podobná setkání s uměleckými osobnostmi mají ve Viole svou tradici od samých počátků její existence, naposledy se konala před dvěma lety pod názvem Viola a já s umělci, kteří zde dlouhá léta působili nebo působí. Další Stříbrný vítr se bude ve Viole natáčet v únoru a pozvání Jitky Šťastné přijal tentokrát herec Jan Čenský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám