Hlavní obsah

Hra dechové sekce Elánu prospěla

Právo, Jaroslav Špulák

Elán se vrátil tak, jak slíbil. Jedna z historicky nejpopulárnějších skupin na území České republiky a Slovenska odstartovala minulý pátek v Brně The Best of Vol. 2 - Tour 2014 a s dávkou hitů dorazila ve středu večer do pražské Tipsport Areny.

Foto: Petr Horník, Právo

Celkový pohled na scénu Elánu

Článek

Nebylo sice vyprodáno, zazpívat si s Elánem ale přišlo několik tisíc diváků. Spokojeni byli nadmíru. Elán totiž na probíhajícím turné hraje hity, které na minulém turné složeném z jiných hitů neprezentoval, a doplňuje je písněmi, jež zkrátka nesmějí chybět, a novinkou Živých nás nedostanú.

Ve výsledku jde o dvouhodinový koncert, při kterém diváci všechny písničky znají a poctivě zpívají.

Foto: Právo - Petr Horník

Elán v pražské hale, na snímku Jožo Ráž.

Atmosféra v Tipsport Areně na Výstavišti byla výborná. Zasloužili se o to jak „připravení“ fanoušci, tak především Elán. Přijel totiž ve znamenité formě a od první chvíle předváděl profesně výborný výkon.

Jistě, Jožo Ráž, Jano Baláž, Vašo Patejdl ani jejich koncertní spoluhráči už při vystoupení neskáčou metr vysoko. Ovládají ale dobře svoji profesi, k čemuž patří i to, že stále zpívají jako na deskách.

Při tak častém používání fistulí, jak to činí Elán, to přitom vůbec není přirozené. Hlas se časem opotřebovává, je unavenější a nedosahuje už takových kvalit ani výšek. Tří zpěváků Elánu se to ale evidentně příliš netýká. Drobná intonační zaváhání (zvláště při akustické části koncertu) nutno přičíst na vrub živého hraní.

Foto: Právo - Petr Horník

Vašo Patejdl byl ve skvělé formě.

Tentokrát si kapela pozvala na pomoc tříčlennou dechovou sekci. Obavy z toho, že by to zásadně změnilo její sound, se rozplynuly prakticky ihned. Dechaři vstupovali do písniček velmi citlivě, střídmě, přitom ale rázně a ku prospěchu věci. V některých nehráli vůbec, to když bylo patrné, že by to skladbám nepomohlo.

Foto: Právo - Petr Horník

Ján Baláž je v Elánu od začátku.

A tak se ve středu večer na skromné scéně vyzdobené napodobeninami cihlových zídek a ve druhé části i zadní projekcí uskutečnil koncert, který přesně naplnil představu o tom, jak by legenda československé pop music mohla i nadále své fanoušky těšit.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám