Hlavní obsah

RECENZE: Genesis byli v toku času trvale znamenití

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S britskou skupinou Genesis se to má tak, že stále existuje. Její faktická aktivita je ale nulová. Aby tedy potvrdila, že v tichosti neodešla, pověřila svou vydavatelskou stáj přípravou trojalba veskrze reprezentačního.

Foto: Universal Music

Osobnosti skupiny Genesis, zleva Phil Collins, Steve Hackett, Tony Banks, Mike Rutherford a Peter Gabriel.

Článek

Jmenuje se R-Kive a skládá se z největších hitů, takových, jako jsou Land of Confusion, Invisible Touch, Follow You, Follow Me, The Carpet Crawlers a mnohé další.

Na obsáhlé kompilaci jsou ovšem zařazeny i kompozice ze sólových projektů členů kapely, tedy Tonyho Bankse, Phila Collinse, Petera Gabriela, Steva Hacketta i Mikea Rutherforda a jeho Mike & the Mechanics. S trochou nadsázky lze tedy napsat, že je po třiceti letech první, na které je možné slyšet všechny klíčové členy Genesis pohromadě.

Historie kapely sahá až do poloviny šedesátých let, kdy byla její tvorba vnímána jako progresivní rock. Později si získala označení soft rock, pak pop rock, nikdy ale nepřišla o status pozoruhodné.

Foto: Universal Music

Obal kolekce R-Kive.

Na kolekci jsou vedle sebe písničky, které poměrně jasně zastupují styly, jimiž kapela prošla. Stejně tak představuje i úspěšné rádiové skladby, jimiž se prezentovala později, případně je ve svém repertoáru mají jednotliví členové.

Patrné z toho je, že muzikanti vždy přistupovali ke skládání tak, jako by psali skladbu skladeb. To jim dalo do rukopisu moc jisté osobitosti: důsledně prokomponované a zaranžované jsou totiž jak sólové skladby Hacketta, tak i poprockové písně Collinse.

Nadčasový je téměř symfonický zvuk, jenž byl charakteristický pro první období kapely. Ti, kteří znají až její pozdější historii, jím budou možná překvapeni. Staré kompozice jsou totiž v příkrém rozporu s obrazem popové formace, který byl médii vytvořen v osmdesátých letech minulého století.

Tato reprezentativní kompilace pečlivě dokumentuje kariéru a vývoj kapely, na které by se nemělo zapomenout. Zachycuje také její milníky.

Vydání alba doprovodilo premiéru dokumentárního filmu Genesis: Together and Apart, která proběhla ve Velké Británii 4. října.

Genesis: R-Kive
Universal Music, 3CD, 78:36, 76:26 a 79:17

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám