Hlavní obsah

Nová alba: Wohnout, ABBA, Lenka Dusilová, Leonard Cohen a další

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se blíží. Byť se to zdá předčasné, říjen bývá každoročně pobídkou vydavatelstvím hnát na trh co nejzářnější jména. Platí to i letos, posuďte sami: Wohnout, ABBA, Genesis, Leonard Cohen, Lenka Dusilová, Erasure, Lucie Vondráčková, Tokio Hotel a další.

Článek

Wohnout: Laskonky a kremrole

Foto: Warner Music

Nová alba

Skupina Wohnout je tu s dalším novým albem. Nesáhla na něm za hranice svého hudebního vymezení, v nich se ale pohybuje sympaticky chytře a aktuálně přináší další povětšinou svižné skladby s veselými a osobitými texty. Dala fanouškům přesně to, co od ní očekávali.

ABBA: Live At Wembley Arena

Foto: Universal Music

Nová alba

Sláva skupiny ABBA je nesmrtelná. Na trh se aktuálně dostává dvojalbum Live At Wembley Arena a poprvé zachycuje kompletní vystoupení švédských popařů v londýnské Wembley Aréně v roce 1979. Část koncertního vystoupení ve Wembley už kapela v roce 1986 zařadila na desku ABBA Live. Celou show ale nikdy na hudebním nosiči nevydala.

Lenka Dusilová a Baromantika: V hodině smrti

Foto: Supraphon

Nová alba

Lenka Dusilová se vrací se svou skupinou Baromantika. Nová deska je vyzrálejší než předchozí počin, což je i díky tomu, že se na ní autorsky podílela celá kapela Baromantika. Je to jedna z nejzajímavějších českých nahrávek letošního roku.

Leonard Cohen: Popular Problems

Foto: Sony Music

Nová alba

K osmdesátým narozeninám si kanadský zpěvák, textař a spisovatel Leonard Cohen nadělil nové album. Je sice poměrně krátké, nicméně Cohen na něm předvádí přesně to, co od něho fanoušci znají a očekávají. Texty jsou tradičně melancholické a tematicky neměnné, hlas je již notně opotřebovaný.

Lenny Kravitz: Strut

Foto: Mystic Production

Nová alba

Americký zpěvák Lenny Kravitz vypustil před listopadovým pražským koncertem nové album. Zpěvák se na něm vrací na místa, která má rád a jež má spojená se svým životem i hudbou. Je to šťavnatá rock’n’rollová deska se vším všudy - syrová, oduševnělá a vznikla prý velice rychle.

Genesis: R-Kive

Foto: Universal Music

Nová alba

Britská skupina Genesis vysílá na trh 3CD kompilaci R-Kive. Jedná se o antologii mapující dvaačtyřicetiletou kariéru kapely, která nabízí sedmatřicet písniček. Kromě hitů formace byly do výběru zahrnuty i úspěšné sólové nahrávky jednotlivých členů – Tonyho Bankse, Phila Collinse, Petera Gabriela, Steve Hacketta a Mika Rutherforda.

Tokio Hotel: Kings of Suburbia

Foto: Universal Music

Nová alba

Před časem dívkami milovaná německá kapela Tokio Hotel se vrací po dlouhých pěti letech s novým materiálem. Nahrávka je to bohužel nepříliš povedená, postrádá jasnou filozofii, spíše šmátrá po různých vlivech a výsledkem jsou písně, které nemají žádnou osobitost.

Erasure: The Violet Flame

Foto: Mystic Production

Nová alba

Šestnácté album britských Erasure dostalo název The Violet Flame a všech deset písniček na něm napsali Andy Bell a Vince Clarke, tedy kmenoví členové kapely. Nahrávalo se v New Yorku za asistence britského producenta Richarda Philipse, který si říká Richard X. Kapela s ním neopustila elektropopový háj, ve kterém se pohybuje již drahně let.

Jamie T: Carry On The Grudge

Foto: Virgin Records

Nová alba

Londýnský písničkář Jamie T se před dvěma lety pustil do příprav nové desky, která však měla být ještě na dlouhou dobu pro fanoušky indierockové scény velkou neznámou. Dal si na ní totiž nesmírně záležet. Nahrávka přináší dvanáct skladeb v charismatickém zpěvákově provedení.

Lucie Vondráčková: Duety

Foto: Universal Music

Nová alba

Zpěvačka Lucie Vondráčková vydává sbírku svých duetů. Kolekce je rozprostřena na dvou discích a Vondráčková nabízí průřez celou svou pěveckou kariérou. Zpívá s Petrem Bendem, Michalem Davidem, Hanou Zagorovou, Jiřím Kornem, Petrem Kolářem a v nové písničce i s Karlem Gottem.

Alt-J: This Is All Yours

Foto: Mystic Production

Nová alba

Britská skupina Alt-J si za svůj předloňský debut An Awesome Wave vysloužila Mercury Prize, tři nominace na Brit Awards a jistě by ráda podobně na tento úspěch navázala i s druhou deskou. Je to opět povedená indierocková nahrávka se solidními ambicemi.

Verona: Meziprostor

Foto: Universal Music

Nová alba

České popové duo Verona oslavilo dvanáct let existence, ale jeho poslední album vyšlo před třemi roky. Očekávaná albová novinka s názvem Meziprostor přináší více živých hudebních nástrojů a muzikantů, nečekané zvukové výlety a tedy i trochu jiný zvuk tandemu.

Monikino Kino: Prázdniny

Foto: Slnko Records

Nová alba

Skupina Monikino Kino jsou Monika Midriaková a Petr Marek. Všechny impulzy a hudební nápady přicházejí od Moniky, což znamená, že Monikino Kino nejsou vedlejším projektem Petra Marka ze skupiny Midi lidi. Výsledkem spolupráce dvojice je příjemný alternativní pop.

Tove Lo: Queens of the Clouds

Foto: Universal Music

Nová alba

Tove Lo je švédská autorka a zpěvačka Tove Ebba Elsa Nilssonová a Queen of the Clouds je její debutové album. Pohybuje se na něm mezi popem, elektropopem a alternativním pohledem na tvorbu, přičemž jejím největším bohatstvím je nesmírně zajímavý projev i hlasový výraz.

Professor Green: Growing Up In Public

Foto: Virgin Records

Nová alba

Třetí studiové album britského zpěváka a rappera Professora Greena se pohybuje v ranku ostrovního hip-hopu a rap rocku. Je to po třech letech nové album, které se velice dobře poslouchá. Protagonista si k jeho realizaci pozval řadu zajímavých hostů.

Triggerfinger: By Absence of the Sun

Foto: Universal Music

Nová alba

Šestnáct let existující belgická formace Triggerfinger vydává své další album. I na něm přináší osobitou hardrockovou muziku, velice zatěžkanou a syrovou v provedení. Nejsou to žádné velké hity, je to nicméně poctivá dávka tradičního rockového muzikantství.

Svěrák, Uhlíř: Jupí

Foto: Universal Music

Nová alba

Nové album písniček populární autorské dvojice z televizního pořadu Hodina zpěvu. Obsahuje tucet novinek a dva pohádkové bonusy. Skladbu Když si tě dívko představím natočil Tomáš Klus pro novou filmovou pohádku Jana Svěráka Tři bratři a písnička Zlatý voči pochází z pohádky Láska Rohatá a nazpíval ji Vojta Dyk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám