Hlavní obsah

RECENZE: Talentovaný George Ezra složil písničky k prázdninám

Právo, Jaroslav Špulák

Nástup nadějných britských písničkářů trvá. Ed Sheeran, Tom Odell nebo Jake Bugg už se stali hvězdami, další se k tomu statusu blíží a George Ezra je mezi nimi. Je mu jednadvacet let, Wanted On Voyage je jeho prvním albem a přesvědčivosti má na rozdávání.

Foto: Sony Music

George Ezra vydal své první album.

Článek

Miluje Boba Dylana a Woodyho Guthrieho, od nich se učil. Z jeho výrazu jsou cítit emoce zpěvu Jima Morrisona, pouze s tím rozdílem, že Ezra jde hlavně cestou folku a blues, rocku teprve v řadě následující.

Disponuje přátelským hlubokým hlasem, v jehož barvě je přítomna vlídnost i prvotní životní moudrost muže, který cestuje a na počest svých zastávek skládá písničky. Na jeho debutovém albu jsou skladby Budapest a Barcelona, v těch dalších je rovněž patrné, že nestojí na jednom místě. Drawing Board je například o pobytu v Belgii.

Foto: Sony Music

Obal prvního alba George Ezry.

Jeho písničky zní trochu jako americké lidovky, tamními písničkáři tolik milované. Mají rovněž charakter písní od Bon Ivera, stejně tak od zaoceánských countryových ikon. Ezra v nich zpívá střízlivě, nepropadá výrazové neuvěřitelnosti či dokonce hysterii.

Možná chtěl natočit soundtrack k prázdninám, což se mu vlastně podařilo. Skvělé na něm je, že není určen jen cestovatelům v teenagerském věku, nýbrž oslovuje více posluchačských generací. Když se totiž v písničkách objeví delikátní množství elektronických zvuků (Stand By Your Gun), je jasné, že George Ezra záměrně necílí, nýbrž přirozeně oslovuje svou hudební řečí a producentskou jasnozřivostí. Je velký talent.

George Ezra: Wanted On Voyage
Sony Music, 43:39

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám