Hlavní obsah

Sběratel objevil 149 Dylanových demo nahrávek, prodává je za tisíce dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratel Jeff Gold získal 149 neznámých desek Boba Dylana z acetylcelulózy, které zpěvák používal jen jako pracovní dema, aby na nich vychytal chyby. Pocházejí z let 1969 a 1970. Dylan, který ve středu vystupuje v Praze, je považoval za bezcenné a nechal je v bytě, když se stěhoval. Gold se je snaží prodávat za tisíce dolarů.

Foto: Live Nation

Bob Dylan

Článek

Gold tvrdí, že desky jsou ve vynikajícím stavu, protože byly uskladněny čtyřicet let v krabicích. Na obalech lze najít poznámky psané Bobem Dylanem a producentem Bobem Johnsonem, které označují povedené nahrávky, a různé Dylanovy klikyháky. Producent Johnson potvrdil, že to skutečně psali oni dva.

Když Jeff Gold s přáteli procházel všechny nahrávky, nalezli nejen celou řadu neznámých verzí Dylanových hitů, ale také písničky, které na Dylanových studiových deskách vůbec nevyšly. Za zajímavé považují třeba coververzi Johnnyho Cashe Ring of Fire či zvláštní verzi Tomorrow Is Such a Long Time z doby nahrávání alba New Morning, která má prý „gospelovou příchuť“, a také Folsom Prison Blues z doby, kdy Dylan nahrával Self Portrait.

Foto: Reuters

Americký písničkář Bob Dylan.

Gold vybrané části desek digitalizoval a poslal je i do kanceláře Boba Dylana. Master nahrávky z této doby sice pořád vlastní společnost Columbia, ale tyto pracovní verze podle Golda nikdo na světě nemůže mít, a tak se na nich snaží pořádně vydělat.

Jednotlivé desky z acetylcelulózy prodává za ceny kolem 2000 dolarů. V nabídce jsou třeba různé mixy skladeb Winterlude, It Hurts Me, Too a další. Za desku s různými verzemi Nashville Skyline dokonce žádá 7000 dolarů. Vzhledem k tomu, že minulý týden někdo zaplatil 2 milióny dolarů za pracovní text písně Like a Rolling Stone v newyorské aukční síni Sotheby's, asi nebude mít problém najít kupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám