Hlavní obsah

Japonský tanečník Min Tanaka přilákal do Karlína pět set diváků

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mimořádný byl zájem o čtvrteční vystoupení japonského tanečníka Mina Tanaky, který vystoupil pod širým nebem na Rohanském ostrově v areálu Přístavu 186 00. I když se čekalo sto až dvě stě lidí, přišlo jich nakonec pět set.

Foto: Divadlo Archa

Min Tanaka

Článek

Vystoupení bylo mimořádné, protože Tanaka je u nás relativně pravidelným hostem, leč jen vzácně vystupuje pod širým nebem, kde bývá jeho tanec butó nejsilnější. Pod mohutným stromem dostala jeho performance Šťastný strom další dimenzi a ukázala, jak je Tanaka silně spjat s přírodou.

Tanaka ukázal, že ani v 69 letech neztrácí jeho projev na působivosti, i když se proměnil. Už není tak postavený na síle a je mnohem křehčí a lyričtější. Trochu se tak přibližuje projevu zesnulého Kazua Onóna, i když se osobně vždy hlásil k Tacumi Hidžikatovi.

Zejména v úvodní části byl jeho tanec vysloveně lehký, Tanaka v kabátě barvy stromové kůry působil, jako by se nad posečenou trávou jen vznášel. A v závěru dal najevo, že se sklání před silou přírody, když nejprve zkusil sám strhnout dolů mohutný strom pomocí na něm upevněného lana. Když se mu to nepovedlo, žádal diváky, aby mu pomohli. Když to nedokázali, komentoval to slovy, jak jsou slabí.

I využití slov v závěru a jasné poselství představuje změnu v Tanakově pojetí, dříve slova nevyužíval a nechával působit na diváky jen pohyb a zvuk nebo scénu. V posledních letech se však věnuje ochraně indonéských pralesů.

O to zajímavější bude, jaká bude podoba Šťastného stromu v sobotu a v neděli v pražském Divadle Archa.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám