Hlavní obsah

Muzikál, který si utahuje z mormonů, se odvážil do jejich centra v Utahu

Novinky, Stanislav Dvořák

Divadelní provokace roku se chystá v USA. Komediální muzikál Book of Mormon se chystají uvést v Salt Lake City, což je hlavní město státu Utah. Bylo založeno mormony a je dodnes centrem Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů.

Článek

Rozpustilé představení se má navíc od příštího roku hrát v The Capitol Theatre, což je budova ležící pouhých 1,5 kilometru od hlavního chrámu Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů.

Hru napsali autoři South Parku Matt Stone a Trey Parker a debutovala s velkým úspěchem na Broadwayi, načež se dostala i do Londýna. Přijetí v Salt Lake City ale nemusí být tak srdečné jako ve svobodomyslném a multikulturním New Yorku, kde už umění těžko může čímkoli šokovat. Rouhačský muzikál The Book of Mormon po premiéře zcela ovládl udílení divadelních cen Tony v New Yorku. Celkem si odnesl devět ocenění.

Mise v Ugandě

Vypráví o dvou naivních mormonských misionářích vyslaných do Ugandy. Představení si dělá legraci z muzikálů obecně, ale hlavně z církve, k níž se v Salt Lake City, založeném roku 1847, hlásí 58 % obyvatel. Když se církev dozvěděla o premiéře, zopakovala své prohlášení, že „představení vás může pobavit na jeden večer, ale skutečná Kniha Mormonova mění lidem celé životy“.

Londýnská verze právě získala šest nominací na britské divadelní ceny Olivier. Mluví se i o zfilmování.

Reklama

Výběr článků

Načítám