Hlavní obsah

Nové zpracování Angeliky nese výraznou českou stopu

Výraznou stopu tuzemských filmařů nese nové zpracování romantických dobrodružství krásné markýzy Angeliky. Film natočený podle slavného románu Anne Golonové, kterého se prodalo více než 150 miliónů výtisků, vznikl v koprodukci ČR, Francie, Belgie a Rakouska.

Foto: Ajoz Films

Nora Arnezederová v hlavní roli

Článek

V Česku proběhlo 40 natáčecích dní, a to zejména v Praze, na zámku v Telči a Kroměříži, na Točníku, Křivoklátě a v kamenném dole v Ouštici u Benešova. Do tuzemských kin distribuční společnost Bioscop film uvede 27. února.

Snímek Angelika přináší příběh, který byl v 70. letech díky filmům z let 1964 až 1968 Angelika, markýza andělů, Báječná Angelika, Angelika a král, Nezkrotná Angelika a Angelika a sultán velkým hitem v kinech a v televizi v tehdejším Československu a přinesl velkou popularitu hlavní představitelce, francouzské herečce Michele Mercierové.

Neústupnou a svéhlavou Angeliku, která je proti své vůli provdána za bohatého staršího muže Joffreye de Peyraca, v novém zpracování ztvárnila mladá francouzská herečka Nora Arnezederová, kterou tuzemští diváci mohli vidět po boku Elijaha Wooda ve filmu Maniak.

Smyčky intrik

Děj nového zpracování v režii Ariela Zeitouna se drží zápletky, kdy Angelika přes počáteční odpor poznává manželovu skutečnou tvář vzdělaného člověka a zamiluje se do něj. Peyracovo nesmírné bohatství, přepych a svůdná krása jeho ženy vyvolávají žárlivost a závist v králi Francie, Ludvíkovi XIV. Kolem páru se nemilosrdně stahují smyčky intrik a falešných obvinění.

Natáčení filmu se zúčastnilo přibližně 2500 komparzistů, převážně českých. Tři týdny se s českým štábem točilo v Rakousku, kde využili tuzemské šermíře a kočáry. Oblíbená Angelika se v Česku stala také námětem muzikálu z autorské dílny Michala Davida, který měl premiéru 6. března 2007. V představení byla použita i hudba Michela Mangeho ze známých filmových adaptací. Muzikál vznikl na prknech Divadla Broadway a představení muzikálu se při své návštěvě Prahy zúčastnila i spisovatelka Anne Golonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám