Hlavní obsah

Ostře sledované vlaky budou digitálně restaurovány

Novinky, Stanislav Dvořák

Oscarový snímek Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky bude dalším filmovým dílem, které projde digitální restaurací. Poté bude mít premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary v roce 2014.

Ukázka z filmu Ostře sledované vlakyVideo: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie

 
Článek

Ostře sledované vlaky z roku 1966 patří k nejproslulejším československým filmům vůbec, stále se promítají na festivalech a získaly i amerického Oscara. Podobně už digitalizací prošly filmy Marketa Lazarová, Hoří, má panenko a Všichni dobří rodáci.

„Pro karlovarský festival je velkou ctí, že může uvést každý rok zdigitalizovaný film, a myslím, že i pro ten film je příjemné, že bude uveden na mezinárodním festivalu a má daleko širší mediální mantinely,” uvedl prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Petr Šikoš, předseda správní rady Nadace české bijáky, zmínil, že stát digitalizaci finančně nepodpořil. I proto se rozhodl založit internetovou sbírku na stránkách bijaky.cz, kde mohou fanoušci filmů přispět na digitalizaci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Menzel s Jiřím Bartoškou na tiskové konferenci

„Je to ostuda, že se digitalizace děje až teď a tak pomalu... Státní kasa není schopna saturovat potřebu digitalizace tak, jako je to v jiných evropských zemích,” uvedl Michal Bregant, generální ředitel Národního filmového archívu. Doplnil, že po digitalizaci bude film znovu vydán ve formátech DVD a Blu-ray a možné je i uvedení v kinech. S uvedením na internetu se nepočítá.

„Cítím se velice hezky ve společnosti filmů, které už byly digitalizovány a které ještě digitalizovány budou,” dodal režisér Jiří Menzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám