Hlavní obsah

RECENZE: Kladivem do hlavy. Oldboy s Joshem Brolinem

Novinky, Stanislav Dvořák

Původně šlo o korejský thriller z roku 2003, který si v jistých kruzích získal oddané obdivovatele. Americký režisér Spike Lee byl dílem natolik fascinován, že se ho po deseti letech rozhodl natočit znovu i přes hudrování fanoušků staré verze. Oldboy se přesunul do Ameriky a hlavní roli převzal drsňácký Josh Brolin jako chlapík, který si rád přihne a život mu moc nevychází.

Foto: Bontonfilm

Josh Brolin a Samuel L. Jackson

Článek

Hrdinu kdosi unese a zavře na dvacet let do „fritzlovského“ pokojíku. V televizi přitom vidí, jak ho obvinili z vraždy manželky a policie ho marně hledá. Není divu, že se to hrdinovi po letech v hlavě trochu pomotá, má vidiny a povídá si s myší.

Jednoho dne se však dostane ven a má velkou chuť vraždit (to je asi to jediné, co je na filmu uvěřitelné). Následné vysvětlování co, kdy, kdo a s kým působí velmi překombinovaně. Celá story s úchylným milionářem zanechává rozpačitý dojem.

Foto: Bontonfilm

Josh Brolin a Elizabeth Olsenová

Hlavně ale Spike Lee rozpoutává orgie úchylného násilí, což jistý typ diváka oceňuje, jinak by neexistoval důvod, proč se tyhle filmy stále točí.

Josh Brolin zasekává kladivo do různých částí různých lidí a rozšlapává lebky se zarputilým výrazem. Tu a tam někomu prořízne krk. Mimořádně oba pánové vypiplali hromadnou scénu, kde hrdina s kladívkem „naklepe“ 35 lidí. Nacvičili zvrácený balet, kde se elegantně vraždí a vzdalují se úplně mimo realitu do hájemství počítačových her. Někoho prostě násilí s choreografií baví.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám