Hlavní obsah

RECENZE: O módě jako stylu života

Právo, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpravná publikace Móda - dějiny oblékání a stylu, která právě vyšla a je výsledkem práce kolektivu renomovaných módních autorů a konzultantů amerického Smithsonova institutu, zaujme v každém případě.

Foto: Knižní klub

Móda. Obrazové dějiny oblékání a stylu

Článek

Móda je neodmyslitelnou součástí lidského života. Začíná s odíváním v nejstarších dobách, jako jsou starověké kultury (egyptská, minójská, samozřejmě antické Řecko), a pokračuje až po módu pro nás stále ještě exotické Číny, doby Etrusků a dalších. Kniha pečlivě mapuje vývoj módních trendů od počátku našeho letopočtu po současnost.

Exkluzivní publikace s kresbami, fotografiemi, tabulkami s mnoha časovými údaji na křídovém papíře nabízí velkolepý přehled nejen stylů oblečení, materiálů a oblíbených barev, ale i doplňků od kabelek, pokrývek hlavy až po obuv.

Odhaluje i četné módní vlivy a atmosféru různých dob; vše, co se právě dělo kolem oblečení včetně vlivu jazzu, stylu hollywoodských hvězd, doby první i druhé světové války, 60. let a glam rocku až po dobu nejsoučasnější.

Nechybí ani přehled největších módních guru minulosti i současnosti, ve kterém nesmějí chybět Coco Chanel, Dior, Balenciaga, Saint Laurent a současní návrháři Gaultier, McQueen, Biba, Westwoodová a řada dalších.

Trefně se o módě vyjádřila Coco Chanel, když, jak stojí v knize, řekla: „Móda není něco, co najdeme jen v šatech. Móda je na obloze, v ulicích, móda souvisí s nápady. S naším stylem žití, se vším, co se děje.“

Móda
Knižní klub, přeložili Adéla Bartlová a Milan Lžička, 480 stran, 1299 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám