Hlavní obsah

Berlinale zahájí novinka amerického režiséra Wese Andersona

Světová premiéra filmu The Grand Budapest Hotel amerického režiséra Wese Andersona zahájí 64. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Oznámili to pořadatelé jedné ze tří nejprestižnějších filmových přehlídek na světě, která se v Berlíně uskuteční příští rok od 6. do 16. února.

Foto: ČTK

Americký režisér Wes Anderson

Článek

„Máme velkou radost, že 64. Berlinale otevře Wes Anderson se svou novinkou. Tato komedie s typickým šarmem Wese Andersona slibuje velkolepé zahájení festivalu,” prohlásil prezident přehlídky Dieter Kosslick.

Britsko-německý koprodukční snímek vypráví dobrodružný příběh správce známého evropského hotelu, který se odehrává mezi světovými válkami a ve kterém jde o krádež a znovuzískání cenné renesanční malby a o spor o velké rodinné jmění. Hlavní role ve filmu ztvárnili britský herec Ralph Fiennes a mladý Tony Revolori. Vedle nich se na plátně objeví i další zvučná jména jako F. Murray Abraham, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swintonová, Léa Seydouxová, Tom Wilkinson nebo Owen Wilson.

Snímek se natáčel v Německu, především v saském Zhořelci a dalších saských městech. Filmaři využili také slavné ateliéry v Babelsbergu nedaleko Berlína. Zahajovací film Berlinale bývá tradičně zařazen do hlavní festivalové soutěže. Čtyřiačtyřicetiletý Anderson se v ní představil už v minulosti se svými snímky Taková zvláštní rodinka a Život pod vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám