Hlavní obsah

Nové knihy: Svěrák, Mo-jen, Lovecraft, Pekárková i Klevisová

Právo, František Cinger

Přehled novinek zahajuje dlouho očekávaná próza Zdeňka Svěráka z časů 2. světové války, kam se rovněž vracejí svými knihami Jindra Tichá a Jaroslav Čejka. Vyházejí obsáhlý román čínského nositele Nobelovy ceny Mo-jena, pozoruhodná kniha Rolfa Hosfelda, německého znalce života a díla klasika moderní ekonomie, i Howarda Phillipse Lovecrafta, americké legendy fantasy, sci-fi a hororové literatury. Do časů křižáckých válek zavádí britský prozaik Colin Falconer, podobně jako to činí jeho rodák prozaik William Napier, který vypráví příběhy ze 16. století, z doby obléhání křesťanské Malty Osmany. Neobyčejný příběh zklamané ženy připravila Iva Pekárková. Do světa bláznivých lidí milujících kočky se dívá Michaela Klevisová. Příběhy už ne dětských lží a pravd vypráví Američanka Sara Shepardová. A nádavkem dvě obsáhlé knihy komiksů, jednou je encyklopedie Paula Gravetta, druhá přibližuje legendární Hvězdné války.

Článek

Zdeněk Svěrák:

Po strništi bos

Nové knihy

Vzpomínky na dětství strávené na konci 2. světové války na vesnici, kam se rodina musela přestěhovat, inspirovaly autora k vyprávění o dobrodružství pražského kluka mezi novými kamarády. Ten se snažil o to, aby nebyl zbabělý, ale odvážnější, než ho rodiče vychovali.

Fragment, 92 stran, 229 Kč

Jindra Tichá:

Hledání pravdy

Nové knihy

Román z válečné Prahy je současně také reflexí nad postavením jedince ve válečném dramatu, v době velkých historických zlomů, reflexí celého období nacistické okupace Československa, působení protektorátní vlády v Praze, stejně jako exilové vlády v Londýně.

Akropolis, 176 stran, 190 Kč

Jaroslav Čejka:

Odcizená krajina

Nové knihy

Odcizená krajina je ságou z novodobé české historie, která přibližuje ten čas prostřednictvím osudů několika navzájem spřízněných postav z Neveklovska, za 2. světové války území vysídleného Němci a proměněného v dělostřelecké cvičiště SS.

Moba, 352 stran, 279 Kč

Mo-jen:

Krev a mlíko

Nové knihy

Uprostřed drtícího víru posledních padesáti let čínské historie, či snad na jeho okraji, je městys Velká Ohrada, v němž žije několik rodin a mezi nimi rod Šang-kuanů: nekončící řada dcer završená narozením vysněného syna. Kdo bude vzat, kdo ponechán? Jak se bude žít?

Mladá fronta, přeložil Denis Molčanov, 700 stran, 399 Kč

Rolf Hosfeld:

Karl Marx

Nové knihy

Neklidný život trevírského rodáka, který ovlivnil světové dějiny, je sledován novým, nezkresleným a kritickým pohledem. Současně jde o „biografii myšlení a díla“, o začlenění průkopnických myšlenek, ale také omylů rozporuplného filozofa, politika a revolucionáře.

Paseka, přeložila Zuzana Adamová, 328 stran, 270 Kč

Howard Phillips Lovecraft:

Stín z času

Nové knihy

Spisy 4 - Příběhy a střípky z let 1931 – 1937 uzavírají souborné vydání beletristického díla jednoho ze zakladatelů moderní fantastické prózy. Nabízí rozsáhlý román V horách šílenství a po něm následující povídky, mimo jiné Stín nad Innsmouthem, Věc na prahu či Stín z času.

Plus, přeložila Linda Bartošková, 470 stran, 369 Kč

Colin Falconer:

Stigmata

Nové knihy

Křížová výprava proti katarům, s nimiž se rytíř Filip de Vercy zaplétá stále víc, je krutá a nemilosrdná. Krveprolití a ukrutnosti, které ji provázejí, připomínají peklo na zemi. Ani sebevětší hrdinství však nemůže zadržet papežské vojáky na vždy.

BB art, přeložila Petra Andělová. 400 stran, 299 Kč

William Napier:

Souboj říší: Velké obléhání

Nové knihy

Šestnáctiletý Nicholas se vydává se dvěma přáteli svého otce na dalekou cestu od anglických břehů. Ale ani je, ani ostatní muže, kteří vyslyšeli výzvu rytířů řádu johanitů, nečeká při obraně Malty obyčejná bitva. Schyluje se ke srážce dvou světů.

BB art, přeložil Pavel Vereš, 400 stran, 299 Kč

Iva Pekárková:

Levhartice

Nové knihy

Autorka si vybrala průměrnou Češku, něco přes čtyřicet, které se právě za dramatických okolností rozpadlo průměrné manželství. Milla však situaci řeší poněkud nezvykle: odjede do Anglie, kde se léčí z pocitu vlastní zbytečnosti v náručích mužů všemožných ras a národností.

Mladá fronta, 192 stran, 249 Kč

Michaela Klevisová:

Kocour z Montmartru

Nové knihy

Lidé, kteří milují kočky a dělají praštěná rozhodnutí, jsou hrdiny povídkové sbírky. Veronika si místo nové koupelny koupí kabriolet, Stela si v bytě zařídila zvířecí útulek, Sebastien se chtěl stát hudebníkem a nakonec mu změnilo život přátelství s hřbitovními kočkami…

Motto, 192 stran, 197 Kč

Sara Shepardová:

Hra lží: Dvě pravdy a lež

Nové knihy

Můj vrah je stále na svobodě. A má sestra se může stát jeho další obětí. Hra lží je strhující série o tajemstvích, lžích a děsivých následcích od autorky úspěšné řady Roztomilé malé lhářky.

BB art, přeložila Michaela Krýslová, 208 stran, 229 Kč

Paul Gravett:

1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete

Nové knihy

Kniha přináší reprezentativní výběr zásadních děl ze všech koutů světa od počátků k dnešku a je pozvánkou do fascinujícího světa, který budete jen neradi opouštět. Zdaleka už není jen zábavou pro děti či skupiny nadšenců, ale proniká k čím dál rozsáhlejšímu publiku.

Plus, 960 stran, 999 Kč

Archie Goodwin:

Star Wars: Před dávnými časy… 2

Nové knihy

V tomto souboru čtenář najde sešity od čísla 28 po 49, včetně mimořádné ročenky č. 1, které v Marvel Comics vycházely v 70. letech minulého století. A nechybí ani komiksová adaptace filmu Impérium vrací úder komiksu Star Wars.

BB art, přeložil Tomáš Jeník, 464 stran, 990 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám