Hlavní obsah

Veřejnost se může rozloučit s režisérem Krejčíkem v pátek ráno

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejnost se může přijít rozloučit se zesnulým režisérem Jiřím Krejčíkem v pátek 16. srpna od 9.00 do 9.30 hod. do kostela sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici č. 10 na Novém Městě v Praze. Od 10 hodin bude kostel vyhrazen pro rodinu a nejbližší přátele, uvedla za rodinu Jana Strunecká.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Krejčík

Článek

Jiří Krejčík, který se narodil 26. června 1918 v Praze, začínal jako tvůrce krátkých filmů a reklam. První celovečerní film, který režíroval, se jmenoval Týden v tichém domě a vznikl podle Povídek malostranských Jana Nerudy.

Během šesté dekády stvořil několik vynikajících a dodnes promítaných děl, jako jsou Vyšší princip, řešící morální dilemata období heydrichiády, či výborná komedie Svatba jako řemen. V ní dvě trochu komické figurky policistů řešily znásilnění Ivy Janžurové.

Foto: Filmové studio Barrandov

Krejčíkova slavná komedie Svatba jako řemen (Vladimír Pucholt, Iva Janžurová, Pavel Landovský)

Foto: ČT

Vyšší princip (Jana Brejchová)

Úspěšná byla i komedie podle irského dramatika Seana O’Caseyho Pension pro svobodné pány. Portrét naší slavné operní pěvkyně Emy Destinnové podal ve snímku Božská Ema koncem sedmdesátých let.

Reklama

Výběr článků

Načítám