Hlavní obsah

Zemřel režisér a scenárista Jiří Krejčík

Novinky, Stanislav Dvořák

Zemřel režisér, scenárista a občasný herec Jiří Krejčík. Proslavil se například filmy Pension pro svobodné pány, Svatba jako řemen či Božská Ema. Informaci o úmrtí 95letého režiséra potvrdila ČTK režisérova rodina.

Jiří Krejčík jako Karel ve filmu Slavnosti sněženek

 
Článek

Jiří Krejčík, který se narodil 26. června 1918 v Praze, začínal jako tvůrce krátkých filmů a reklam.

První celovečerní film, který režíroval, se jmenoval Týden v tichém domě a vznikl podle Povídek malostranských Jana Nerudy.

Ukázka z filmu Penzión pro svobodné pány

Pracoval také na filmu o osídlování pohraničí po válce nazvaném Ves v pohraničí. V padesátých letech se pustil do dílek značně poplatných době, jako například Nad námi svítá. Tento film z hornického prostředí podle československé filmové databáze „na životných, rázovitých postavách havířů a důlních techniků řeší aktuální problémy našich uhelných dolů“.

Spolupracoval také na filmu podle Karla Čapka O věcech nadpřirozených. V roce 1959 s ním uspěl na festivalu v Locarnu.

Ukázka z filmu Vyšší princip

Během šesté dekády stvořil několik vynikajících a dodnes promítaných děl, jako jsou Vyšší princip, řešící morální dilemata období heydrichiády, či výborná komedie Svatba jako řemen. V ní dvě trochu komické figurky policistů řešili znásilnění Ivy Janžurové. Ve skvělé sestavě herců nechyběl Vladimír Pucholt, Jan Vostrčil, František Filipovský, Stella Zázvorková, Jiří Hrzán, Pavel Landovský, Ilja Prachař a další.

Foto: Filmové studio Barrandov

Krejčíkova slavná komedie Svatba jako řemen (Vladimír Pucholt, Iva Janžurová, Pavel Landovský)

Foto: ČT

Vyšší princip (Jana Brejchová)

Úspěšná byla i komedie podle irského dramatika Seana O´Caseyho Pension pro svobodné pány. Opět si tam zahrála Iva Janžurová a dále Josef Abrhám, Jiří Hrzán, Věra Ferbasová, Pavel Landovský, Naďa Urbánková, Jiří Hálek či Josef Hlinomaz. Portrét naší slavné operní pěvkyně Emy Destinnové podal ve snímku Božská Ema koncem sedmdesátých let.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jiří Krejčík

Později se věnoval spíše režii televizních projektů a jeho úplně posledním filmem se staly Osudové peníze podle předlohy Karla Čapka.

"Byl to člověk, který mě hodně naučil, jsem mu za mnohé vděčný. Odešel filmař, který pro můj život hodně znamenal," uvedl režisér Jiří Menzel.

"Naplňuje mě smutkem, že na to, jak dlouho tady byl a jaký to byl umělec, jeho filmů nebylo víc," řekl Jan Hřebejk ČTK. Přiznal, že vždy obdivoval jeho práci s herci. Nejprve prý chtěl, aby si přečetl scénář Pelíšků a něco k němu řekl. Za to mu chtěl dát menší roli. Nakonec mu na radu svého asistenta svěřil roli lékaře, protože Krejčík měl obrovské charisma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Jiří Krejčík

Občas se objevoval v malých rolích ve filmech jiných režisérů, třeba Jiřímu Menzelovi hrál ve Slavnostech sněženek pana Karla, který všem všechno snědl, a pěknou drobnou roli si zahrál v Hřebejkových Pelíšcích (pan profesor, který přijde na oběd a sleduje manželskou hádku).

Krejčík obdržel cenu Český lev za mimořádný přínos české kinematografii a také  medaili Za zásluhy a Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Jiří Krejčík: Nejslavnější filmy

Vyšší princip

Svatba jako řemen

Pension pro svobodné pány

Božská Ema

Ves na hranicích

Česká televize v sobotu 10. srpna v 7:45 uvede pořad Úsměvy Jiřího Krejčíka, vzpomínku na nestora české kinematografie a jeho nezapomenutelná filmová díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám