Hlavní obsah

Největší reggae festival uvítá Israel Vibration, Ky-Mani Marleyho, Capletona či Lópezovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Už 23. a 24. srpna proběhne největší středoevropský festival soustředěný na reggae a příbuzné styly - Uprising v Bratislavě (Zlaté piesky). Nabitý program, složený hlavně ze zahraničních hvězd, nabízí jména jako Ky-Mani Marley, Israel Vibration, Mad Professor, Capleton, Macka B, Busy Signal, Protoje, The Pharcyde, Rocky Leon, Glenda Lópezová a další.

Foto: Uprising.sk

Půvabná kubánská zpěvačka Glenda Lópezová vystoupí na bratislavském Uprisingu.

Článek

Pozici legend mají jistou jamajští Israel Vibration s doprovodným bandem Roots Radics. Začínali už v sedmdesátých letech, zakládající členové se setkali kvůli tomu, že prodělali vážnou nemoc (dětskou obrnu).

Chudí pouliční muzikanti z Kingstonu na sebe nejprve upozornili singly Why Worry či Bad Intention. Stali se předskokany Boba Marleyho a uspěli pak s alby The Same Song, Unconquered People nebo Why You So Craven. Vydali přes desítku LP, a přestože jeden z tria zpěváků zemřel, stále koncertují po celém světě a drží se stylu roots reggae.

Foto: Uprising.sk

Israel Vibration

Velkou hvězdou programu bude určitě i Ky-Mani Marley, jeden ze synů Boba Marleyho. Narodil se na Jamajce v roce 1976. Původně uvažoval o sportovní kariéře, ale hudba si ho našla. Roku 1996 vydal u Shang Records debut Like Father Like Son a následovala alba The Journey (2000), Many More Roads (2001), Milestone (2004), Radio (2007) a New Heights (2012).

Foto: Lucerna Music Bar

Ky-Mani Marley

Reggae kombinuje s vlivy R, hip-hopu, spirituálu atd. Ke známějším Ky-Maniho písním patří Warriors, Dear Dad nebo One Time. Kromě toho má i vedlejší filmovou kariéru, zahrál si v jamajských nezávislých filmech, jako byly např. Shottas nebo romantická komedie One Love.

Foto: Uprising.sk

Lone Ranger

Nebude chybět ani jamajský veterán Lone Ranger, dále Mad Professor, Capleton či Macka B nebo Italská ska-reggae kapela Makako Jump. Velmi příjemné sladké roots reggae přiveze jeden z nejmladších vystupujících, vycházející hvězdička Protoje.

Foto: Uprising

Reggae zpěvák Protoje

Trochu odlišné kubánské rytmy pak očekávajte na koncertě půvabné havanské zpěvačky Glendy Lópezové, žijící střídavě na Kubě i na Slovensku. Nabídne komorní romantický latino-jazz.

Na celkem čtyřech pódiích proběhnou desítky vystoupení v žánrech reggae, dub, ska, dancehall, hip-hop či latino. Do 9. srpna stojí lístek v síti Ticketportal 35 eur (cca 875 korun). Více na stránkách www.uprising.sk.

Reklama

Výběr článků

Načítám