Hlavní obsah

První republika. V historickém seriálu hrají Kříž či Maurerová

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklý a náročný historický projekt začala natáčet Česká televize. Chce přiblížit Československo v letech 1918–1945 pod taktovkou režiséra Bisera A. Arichteva, který má na kontě seriál Vyprávěj.

Foto: Česká televize

První světová válka rozbila monarchii a na našem území vznikla první republika.

Článek

První republika je dodnes vášnivě diskutovaným tématem. Zasáhla ji světová ekonomická krize a ohrožovaly ji nacionalistické tendence Němců i části Slováků, na druhou stranu byla obdobím obrovského nadšení po založení samostatného státu a prožila velký rozmach – byla ve své době jednou z nejvyspělejších zemí na světě, kde fungoval například rozhlas, moderní průmysl a ženy měly volební právo mnohem dříve než v jiných evropských zemích.

„Ambicí seriálu První republika je ukázat rozvoj svobodného Československa po první světové válce v kontextu českých i evropských dějin,“ uvedl ředitel programu České televize Milan Fridrich a dodal, že seriál bude sledovat období a atmosféru od roku 1918 do roku 1945, a to skrze konkrétní osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do pražského Podolí.

Foto: Česká televize

Bitva u Terronu se natáčela poblíž Slaného.

Natáčet se začalo v obci Břvany u Slaného, která představuje francouzský Terron, kde se v roce 1918 odehrála významná bitva.

„Bude to krásný a vizuálně atraktivní seriál, ve kterém se diváci mohou těšit na napínavou rodinnou ságu s tajemnou zápletkou vraždy, ke které došlo před začátkem děje seriálu,“ prozradil producent Filip Bobiňski, podle kterého půjde o zábavný seriál pro celou rodinu.

„V období tehdejšího budování nového státu navíc nacházíme mnoho podobných lidských příběhů jako po roce 1989 i v současnosti a také společenské události, které sami známe, jako například ekonomickou krizi, takže věříme, že divákům budou seriál i osudy postav blízké,“ říká Bobiňski.

Hlavní role dostali Jan Vlasák, Markéta Plánková, Pavel Kříž, Jiří Vyorálek, Michaela Maurerová nebo slovenští herci Zdena Studenková a Ján Koleník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám