Hlavní obsah

Podle BBC je nejlepší album kapely Coldplay

Právo, Šárka Hellerová

Britské BBC Radio 2 uspořádalo anketu o nejpopulárnější album hudební historie. Z vítězství se raduje skupina Coldplay, která uspěla se svou deskou A Rush Of Blood To The Head. Ankety se zúčastnilo přes sto tisíc respondentů.

Foto: PRÁVO – Petr Hloušek

Skupina Coldplay vystoupila již dvakrát v Praze.

Článek

Dílo s hitovkami Clocks, The Scientist nebo In My Place vyšlo v roce 2002 a skupina za ně získala řadu ocenění včetně Brit Awards, Grammy a cen časopisů NME a Rolling Stone. Jen v Anglii se ho prodaly téměř 3 milióny kusů a je tam devětkrát platinové. Celosvětově si desku zakoupilo více než deset miliónů fanoušků.

Na druhé pozici skončila nahrávka skupiny Keane nazvaná Hopes And Fears, která vyšla v roce 2004. Tato kapela je na ostrovech velice populární. Loni v listopadu poprvé zahrála v České republice, konkrétně ve Velkém sále pražské Lucerny.

Třetí příčka v anketě patří kolekci Rio, kterou v roce 1982 vydala tehdy nesmírně populární popová skupina Duran Duran. Teprve na čtvrté pozici se umístila legendární nahrávka kapely Pink Floyd Dark Side Of The Moon (1973).

V první desítce ankety se umístila mimo jiné také klasická alba Sticky Fingers od The Rolling Stones, Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band liverpoolských The Beatles či The Joshua Tree irských U2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám