Hlavní obsah

V písni je vždy politický postoj, říká John Cale

Novinky, Alex Švamberk

V pražském klubu Roxy vystoupí 28. února bývalý člen Velvet Underground John Cale. Tento klasicky vzdělaný hráč na violu je na turné k loňskému albu Adventures In Nookie Wood. Novinkám poskytl telefonický rozhovor.

Foto: Roxy

John Cale

Článek

Co budete hrát?

Bude tam starší materiál, který se nikdy nehrál, a hodně nových věcí. Nových věcí tam bude víc, moc se nám líbí.

Jak jste si vybíral své spoluhráče?

Na konkursech v Los Angeles. Jsou skvělí. Hrají velmi dobře. A je s nimi na turné hodně zábavy, což je asi nejdůležitější. Pořád se chlámáme.

Co vás víc baví - hrát s muzikanty, nebo sám s kytarou a piánem?

Nyní dávám přednost hraní s muzikanty, při nahrávání alba jsme hodně pracovali na živé podobě písní. Když jsme vytvářeli finální mixy, přišli jsme i na to, jak pojmout písně naživo, jak je hrát, aby měly zvuk jako na desce. Přistupovali jsme k tomu velmi opatrně. Jen tu a tam jsme přidali nějakou drobnost.

Znamená to, že písně budou znít podobně jako na desce?

Legrační je, že staré znějí odlišně, ale ty nové znějí stejně.

Jaké je vracet se ke starým skladbám?

Mají smysl, jen když fungují v rámci celého vystoupení. To má začátek, prostředek a konec. Bez ohledu na to, jaký je to materiál, vždy ho uplatňuju v kontextu klimaxové formy, což je i případ koncertu. Musí mít vrchol.

V české republice hrajete už poněkolikáté. Pamatujete si nějaká předchozí vystoupení?

Jo, Praha je krásné místo. Ale některé české muzikanty jsem viděl, když jsem hrál na koncertu v Polsku. Když jsem vystoupil na pódium, tak pod ním byla skupina lidí, myslím, že to byli Plastic People. A drželi transparent Propusťte Pussy Riot.

Bral jste někdy hudbu jako formu vyjádření svého politického nebo sociálního postoje?

Pouze jako lidská bytost, ale jasně, že je vždy v písni politický postoj. Tomu se nevyhnete, jsou tu písně jako December Rains, které vyprávějí o tom, jak vám leze google na nervy. Politika je vždy něco tady, něco tam.

Ale nikdy jste neříkal, co by měli lidi dělat, koho volit.

Mohl bych, ale musíte být velmi opatrný. Když bych to dělal v Anglii, vím, že to, co říkám, má nějakou váhu, že to nebude nikdo zpochybňovat, ale když jsem třeba ve Francii a říkám něco o Hollandovi, tak jsem cizinec ve Francii a může to být velmi nešťastné.

Jste v kontaktu s bývalými spoluhráči, třeba s Brianem Enem?

S Brianem moc ne, dlouho jsme spolu nemluvili, ale to jsem nemluvil ani s Lou Reedem. S tím však dělám business, máme právníka, který vše zařizuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám