Hlavní obsah

Část zaměstnanců Národního divadla hrozí stávkou

Sólisté Opery Národního divadla (ND) podpořili stanovisko Orchestru Opery ND proti zvažovanému slučování orchestrů ND a bývalé Státní opery Praha a připojili se k jejich stávkové pohotovosti. Společně odmítají návrh transformace ND vypracovaný týmem expertů a schválený ministerstvem kultury, informovala předsedkyně umělecké rady ND Lenka Šmídová. Nový ředitel divadla Jan Burian se chce s nespokojenými zaměstnanci setkat. Již téměř rok jsou ve stávkové pohotovosti odboráři bývalé Státní opery, která se loni opět stala součástí ND.

Foto: Milan Malíček , Právo

Budoucí šéf ND Jan Burian chce zaměstnance uklidnit.

Článek

"Chci jim říct, jak já v tuto chvíli vnímám koncept dalšího rozvoje Národního divadla. Mým úkolem je rozpracovat materiál vypracovaný experty a jeho součástí bude i dialog s vedoucími pracovníky, zaměstnanci a zástupci odborů," řekl Burian, který se funkce ujme 1. srpna. První schůzky by se měly uskutečnit na konci února.

"Domnívám se, že velká část toho nesouhlasu je spíše nedorozumění nebo nepřesná interpretace," dodal současný ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni Burian, kterého komise ministerstvu doporučila jako jediného kandidáta do konkurzu na ředitele ND. Tento krok kritizovali v polovině ledna odboráři ze Státní opery v otevřeném dopise zaslaném ministryni kultury Aleně Hanákové (TOP 09/STAN).

Koncepce odborníků o dalším směřování ND není podle ministryně dogma. Při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně řekla, že nový ředitel divadla Burian by měl provádět reformní kroky podle reálné situace, ve které se soubory nacházejí.

Komise odborníků navrhla mimo jiné změnu právní subjektivity divadla z příspěvkové organizace na akciovou společnost ve stoprocentním vlastnictví státu. Koncepce počítá s tím, že stát provozuje a financuje jeden operní soubor, řeší dislokaci souborů a předpokládá vytvoření společné servisní organizace zajišťující třeba výrobu kostýmů a dekorací, dopravu a obchod.

Za zavádějící označila Hanáková takové interpretace, že by se měla opera Národního divadla přesunout z historické budovy do budovy Státní opery, že by měl vzniknout jeden orchestr nebo že by mělo skončit působení činohry ve Stavovském divadle, která by měla být nahrazena novým nebo externím souborem.

Reklama

Výběr článků

Načítám