Hlavní obsah

V 66 letech zemřel spisovatel Josef Frais

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel ve čtvrtek spisovatel, dramatik a novinář Josef Frais. Sdělila to Denisa Novotná z nakladatelství Euromedia Group s odkazem na autorovu dceru Alexandru Fraisovou. V posledních letech dosáhl Frais úspěchu se sérií fiktivních vzpomínek německého vojáka Helmutha Nowaka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Josef Frais se narodil 24. ledna 1946, vyučil se v Havířově horníkem a do roku 1965 pracoval jako havíř v Ostravě. Na konci 60. let působil jako dramaturg a rozhlasový redaktor, počátkem 70. let však byl trestně stíhán pro údajné pobuřování a hanobení státu kvůli uvedení ironického muzikálu v ostravském divadle. Od té doby pracoval v dělnických profesích, ale začal se také věnovat literatuře.

Debutoval prózou Muži z podzemního kontinentu. Děj se odehrává v hornickém prostředí, tak jako většina autorových textů. Nejznámější autorovou hornickou ságou se stal román Šibík 505.

Díla z let 80. již kritika nikdy neocenila tak jako autorův vstup na literární scénu, kdy byl Frais srovnáván dokonce s Vladislavem Vančurou. Od 90. let se přestal věnovat literatuře na současná témata, psal dobrodružné a detektivní příběhy a populárně naučné texty zabývající se především filmovou a válečnou historií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám