Hlavní obsah

Angelika přijede do Česka, Clooney se vydá do Německa

Právo, Věra Míšková

V pondělí se uzavřely brány jednoho z nejkrásnějších českých zámků, v Telči. Pro veřejnost zůstává otevřena výstava Hračky nestárnou. Zámek se začal chystat na příjezd báječné i nezkrotné markýzy andělů Angeliky.

Foto: Profimedia.cz

Roli Angeliky ztvární Nora Arnezederová.

Článek

Remake slavné série ze 60. let přenese diváky znovu na dvůr francouzského krále Ludvíka XIV., kde v roli Angeliky uvidí Noru Arnezederovou a jako kulhavého hraběte Joffreyho de Peyrac Gérarda Lanvina. A Francii bude hrát vedle Telče také Praha, Kroměříž a Pernštejn.

Díky natáčení si zámek přijde na statisíce korun i reklamu, pozadu nezůstanou ani telčští podnikatelé – má přijet až čtyři sta lidí a všichni tu budou bydlet, jíst, nakupovat…

Olomoucí se zase nedávno proháněli jezdci na koních, projížděly tu kočáry a korzovaly dámy v historických róbách ze sedmnáctého století při natáčení osmidílného seriálu Tři mušketýři. V Česku se – také na Bouzově, Pernštejně či ve Valticích – natáčí pro ruskou televizi.

V soukromé vile nad Hýskovem točil na sklonku léta norský režisér Bard Breien film Detektiv Down, právě teď probíhá natáčení detektivního seriálu Crossing Lines. Společnost Stilking bude spolupracovat s Haas Silver Levene Film Studios na sedmi filmech, které se budou točit v následujících dvou letech v Praze. První z nich – The Inside Man, se už obsazuje.

Nejvíc utratila americká produkce seriálu Missing

Americký herec a režisér Tim Robbins u nás natočí film Václavské náměstí, odehrávající se na pozadí sametové revoluce v bývalém Československu. Jeho hlavními hrdiny jsou agent CIA a agentka StB nasazená na amerického špiona.

Zahraniční filmaře přivádějí do Česka, vedle lákavých lokací a špičkových filmových profesionálů, tzv. filmové pobídky, které byly jako Program podpory filmového průmyslu u nás zavedeny před dvěma lety. Díky nim mohou žádat nazpět až 20 procent z peněz, které tu při natáčení utratili. Loni to bylo za všechny služby spojené s natáčením celkem víc než jedna miliarda, šest set miliónů korun, což je o sto miliónů víc než v roce 2010, takže je zřejmé, že pobídky fungují. Nejvíc, půl miliardy, utratila americká produkce seriálu Missing. Druhé nejdražší bylo natáčení Borgiů.

Jenže 300 miliónů korun, které stát do pobídek vkládá, zdaleka nestačí. Ministerstvo kultury sice žádalo vládu o navýšení o sto miliónů, vláda to však zamítla přesto, že text uváděl, že se veřejným rozpočtům formou výnosů a úspor vrací 118 procent vyplacené podpory.

A tak Česko přišlo například o natáčení filmu z 2. světové války, který tu měl režírovat George Clooney (odešel do Německa, kde podporu dostal), a s největší pravděpodobností přijde i o film Grey Man s Bradem Pittem. Zdá se, že v počtech jsme pořád velmi slabí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám