Hlavní obsah

Pohřeb Klause píchl do vosího hnízda

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnské Divadlo Feste představilo na festivalu Next wave v pražském NOD Roxy jedenáctý díl cyklu Identita. Feste zalehli na matrace. "Šaškovské" politické kousky, namátkou Havel píše Husákovi, Emil Hácha, Osmdesát devět a další části Identity věnované romské menšině, islámu či terorismu, volně vpluly do Pohřbívání (Václava Klause) Romana Sikory v režii Jiřího Honzírka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Divadelní Václav Moravec komentuje pohřeb Václava Klause v přímém přenosu...

Článek

Poté, co se na Novinkách rozběsnila lítá diskuse iniciovaná prezidentskou kanceláří, zvou Pohřbívání samozřejmě už na další divadelní přehlídky. V textu se neříká, vydechl-li Klaus naposled úlekem po atentátu na jeho duši dětskou pistolkou nebo sešlostí věkem. Politická sci-fi vyhlíží do velmi vzdálené budoucnosti na státní pohřeb zprivatizovaný ve veřejnoprávní televizi prezidentovými věrnými: Ladislavem Jaklem, Petrem Hájkem, Jiřím Weiglem a suitou fanklubu.

Zase v přímém přenosu

Nevděčný úkol vítat státníky, přihlížet a komentovat záplavu smutečních hostů, kteří se budou tlačit Nerudovkou k Hradu rozloučit se s prvním skutečně kapitalistickým českým státníkem, připadl - komu jinému - Václavu Moravcovi a jeho štábu.

Organizátoři pamatovali na všechno. I v místech, kam se nedostane pojízdná technika, číhají na nejvzácnější hosty, kterými jsou Ladislav Bátora, Adam B. Bartoš, nejméně padesát prezidentů zemí Evropské unie a Vladimír Putin, reportéři vybaveni přenosnými přenosovými batohy.

Všechno je ještě velkolepější než nedávný jiný státní pohřeb (nezprivatizovaný). I když příkrou Nerudovu ulici lid nezaplavil a Putin ani nikdo jiný nepřiletěli, určitě proto, že nad Vaclav Havel Airport pravdoláskaři rozprostřeli hustou liberální mlhu, všechno dopadlo, jak to v gesci prezidentovy pimprlové kanceláře dopadnout muselo: pohřební fondy byly vytunelovány a v internetové aukci prodali nakonec i rakev s Klausem. Vyvolávací cena pět tisíc v českých.

Sejdeme se v Ruzyni?

Zbývá dodat, že neviditelnou ruku trhu v tom procesu řídil státníkův přítel, svobodný bakalář harvardských umění, irský občan z Baham, sám trojjediný - Viktor Kožený.

Toho hrají Václav Hanzl, Miroslav Černý a Marie Vančurová, Jakla, Bartoše a Weigla Lubomír Stárek. O ostatní jmenované hrdiny přímého přenosu se dělí všichni. Znamenité sarkasticky Sikorou pojednané téma a text, nezamýšlený pendant k románu Mráz přichází z Hradu Michala Viewega. Podobné kvality: Inscenace jen průměrná, kostrbatá. Věrní reagují podrážděně. Inu kremlofilní putinovci čeští.

Divado Feste Brno - Roman Sikora: Pohřbívání (Václava Klause). Režie Jiří Honzírek, dramaturgie Katarína K. Koišová, dramaturgická spolupráce Jan Bolívar Pohořelický, scéna a kostýmy Alžběta Hanzlová, výtvarná spolupráce Jana Černá, hudba Jiří Starý, grafika Kuba Jíra. Česká premiéra 6. června v Kabinetu múz Brno, psáno z reprízy 9. října 2012 v NOD Roxy na festivalu Next Wave.

Celkové hodnocení: 50%

Reklama

Výběr článků

Načítám