Hlavní obsah

Kytarista R.E.M. vydává sólo album

Novinky, Stanislav Dvořák

Bývalý kytarista R.E.M., kteří se jako jedna z mála skupin v klidu a přátelsky rozhodli, že ukončí činnost, vydává v pátek sólo album. Peter Buck se podílel na zásadních hitech této celosvětově proslulé kapely.

Foto: Profimedia.cz

Peter Buck (vpravo) a Michael Stipe

Článek

"Já vím, říkal jsem roky, že nikdy nevydám sólo desku,“ připustil Buck. „Nebylo to v plánu, nebyla to má touha, prostě se to nějak stalo. Když R.E.M. skončili, já jsem strávil tři měsíce sezením na zadku, protože jsem kvůli zranění nemohl hrát na kytaru. Moje kapela byla v tahu a nemohl jsem používat prsty na pravé ruce, tak jsem začal psát texty, abych měl co dělat.“

Na albu, které zatím vyšlo jen na vinylu, se objeví hosté jako Corin Tucker, Jenny Conlee (The Decemberists), kytarista od Patti Smith Lenny Kaye a Bill Rieflin se Scottem McCaugheym.

Buck dodal, že 95 procent textů a hudby na album napsal sám. Představuje pro něj první počin, u kterého zcela převzal velení a nahrávka je tak vlastně cestou jeho myslí a všemi druhy muziky, které miluje.

Zato zpěvák Michael Stipe loni prohlásil, že už žádnou hudbu dělat nechce. „Proč bych musel psát písničky? Teď jsem se dostal do fáze, že nevím, co budoucnost přinese,“ řekl. Mohl by se věnovat filmu nebo sochařství, ale v žádném případě nechce nahrávat alba jako sólista. „Jak by to znělo? Jako vyčpělí R.E.M.?“ dodal.

Ukončení činnosti R.E.M. si velmi pochvaluje, prý je rád na volné noze, protože byl v kapele od devatenácti. Připustil, že o rozpadu mluvili už mnohokrát, naposledy v roce 2008. Cítili už jistou únavu. „Jsme už padesátníci a máme své životy,“ dodal. Vztahy mezi členy R.E.M. ale zůstávají podle Stipea nadále výborné.

Reklama

Výběr článků

Načítám