Hlavní obsah

Nová alba: Muse, Papa Roach i Jan Spálený

Právo, Jaroslav Špulák

Další podzimní albový týden přináší zajímavá alba skupin Muse či Papa Roach, pozornost si ale jistě zaslouží i další počiny, například Jan Spálený.

Článek

Muse: The 2nd Law

Foto: Supraphon

Nová alba

Šesté studiové album britské kapely Muse je mixem tak různých žánrů a směrů, že lze hovořit o novém stylu – muse rock. Obrovský balík inspirací přitom drží hrdě při sobě. S trochou nadsázky lze říct, že album zní jako smysluplný mejdan muzikantů z různých oborů.

Jsou na něm třeba David Bowie (jeho vliv je znát v písni Animals), Freddie Mercury i jeho kytarista z Queen Brian May (Survival), Bono Vox (Big Freeze), Aphex Twin (finální The 2nd Law: Unsustainable a The 2nd Law: Isolated System), Depeche Mode (Madness), Michael Jackson (Panic Station) a někteří další. Žádný vliv přitom není čistý, vždy se mísí s nejméně jedním dalším hudebním pocitem.

Věčné kapelní koketování s kýčem je znát v olympijské Survival, patos, jenž s sebou trojice vleče drahně let, i efektnost, tolik využívaná zvláště při koncertech.

V baladě Save Me a kytarové Liquid State vypráví jejich autor Chris Wolstenholme o své závislosti na alkoholu. Kapela také přiznala, že po dlouhé době jsou texty na nové desce i o vztazích, což jí v podstatě dodalo „pozemský“ rozměr, vklad obyčejné reality.

The 2nd Law je kolekce, při jejíž tvorbě se formace bavila vystavováním struktur písniček, aranžováním a efekty ve zvuku. Ve svém plánu neopakovat se a stoupat v hudebních myšlenkách tak udělala další krok - 22. listopadu nám v Praze předvede, jak nové skladby znějí naživo.

Papa Roach: The Connection

Foto: EMI

Nová alba

Americká kapela Papa Roach není žádným hudebním nováčkem. Novinkové album The Connection je již osmé v její diskografii. Formace na něm opět mistrovsky spojila metalovou hudbu s nápaditou rockovou melodikou. Papa Roach mají za sebou několik koncertů v České republice a úspěch mají především u velice mladého publika.

Jan Spálený Trio: Panenko skákavá

Foto: EMI

Nová alba

Bluesman Jan Spálený spolu se světoznámým trumpetistou Michalem Gerou a se svým synem Filipem (tuba, baskytara) natočil živé koncertní album na památném místě, v poutním kostele Navštívení Panny Marie ve Skokách. Výjimečnost skladeb, které jsou známé, ale dlouho „odpočívaly“, ještě podtrhuje genius loci místa, odkud pochází rčení „panenko skákavá“.

Listolet: Listolet

Foto: Indies Scope

Nová alba

Debutové album Listoletu stojí na folkrockovém základu, doplněném o jemnou elektroniku a melodické dechové linky. Přes překypující barevné aranže však Listolet nezapře své folkové kořeny a staví především na síle prostých písniček. Listolet natočili Tomáš Háček a Kuba Navrátil. Kromě nich na albu účinkuje také několik hudebních hostů, mimo jiné Michal Procházka (Mako!Mako) na baskytaru. Desetipísňové album s podtitulem „něco velkým, něco dětem“ unese do poetických podzimních obrazů, aby v pravý čas vytáhlo nějakou veselou hudební vylomeninou z nostalgie zpět.

Kieslowski: Na nože

Foto: Indies Scope

Nová alba

Písně o lásce a zabíjení najdete na novém albu Na nože akustického dua Kieslowski. Jsou dva a jejich projekt existuje necelé dva roky, ale za tu chvilku už toho zvládli docela dost. Křehké autorské písně, které tak přesvědčivě DKP a Marie Kieslowski píší, mají sílu spodního proudu na jezu. Tiše bez hluku jste zasaženi a dříve než si to uvědomíte, není cesty zpět. Svěží melodické písně i díky charakteristickým vokálům drží posluchače pevně a nabízí celý život - lásku i smrt. Album autorských písní je k mání ve čtyřech verzích - digitální, CD, vinyl a limitovaná edice 2CD.

Tori Amos: Gold Dust

Foto: Universal Music

Nová alba

Na světě je zajímavé album hitů vydaných za celou dvacetiletou kariéru americké zpěvačky Tori Amos, přepracovaných do orchestrálního kabátu. Jako doprovod se na osobité kolekci v nahrávkách představí nizozemský jazz-popový Metropole Orchestra. O produkci desky se postarala sama Tori Amos za asistence Johna Philipa Shenalea.

Reklama

Výběr článků

Načítám