Hlavní obsah

Kvůli muslimskému sitkomu dostala BBC 185 stížností

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový sitkom televize BBC o muslimech ve Velké Británii, který se jmenuje Citizen Khan (narážka na slavný film Občan Kane), doslova rozlítil tamní muslimskou komunitu. Už po odvysílání prvního dílu přišlo 185 stížností.

BEZ KOMENTÁŘE: Upoutávka na první díl sitkomu Citizen KhanVideo: BBC

 
Článek

Stěžovatelé považují vylíčení islámské komunity za „nechutné“. Seriál vypráví o životě muslimů v Birminghamu a napsal ho jeden z nich. Jmenuje se Adil Ray a v seriálu i sám hraje.

Jeden z diváků se například domnívá, že dílo urazilo a zesměšnilo islám. Cítí prý, že překročilo únosnou hranici. "Očekávali jsme komedii, ale jsme svědky zesměšňování," uvedl. Jiný zase dodal, že seriál je bigotní a urážlivý. Jiné komentáře se ale sitkomu zastávají.

V Británii známý komik Humza Arshad řekl pro BBC, že některé vtipy zašly trochu daleko, ale uražený se necítí.

Foto: BBC

Ze seriálu Citizen Khan (Občan Khan)

"Neurazilo mě to, ale myslím, že některé jiné lidi mohlo. Například ta scéna s koránem. Já bych osobně tak neriskoval. Někteří lidé si budou stěžovat, já jsem viděl u svých diváků podobné reakce. Muslimská komunita je jedna z nejcitlivějších."

Změnit image naštvaného muslima

Bývalá hlava tamní muslimské rady Jusuf Bhailok je ale opačného názoru. Je to prý nejlepší věc, jakou v poslední době BBC natočila: "Je správné změnit ten stereotyp muslima, který je pořád vážný a křičí, což se objevuje v médiích moc často. Mezi muslimy existuje skvělý humor a já jsem rád, že to natočili."

"Asiaté se snadno identifikují s přecitlivělou paní Khanovou a dcerou, která vede dvojí život," dodal jeden recenzent. "Bylo to stereotypní, protože komedie prostě v mnoha ohledech je o stereotypech. Vtipy byly trochu slabší, ale myslím, že ta kritika je nefér."

Kritik Arifa Akbar z listu The Independent napsal, že to nebylo špatné, ale dost zastaralé. "Komedie nemá za povinnost ukazovat reálné lidi, ale musí být legrační. Rodinná komedie sice musí mít široký dopad, ale to není důvod vytahovat recyklované fóry, které fungovaly před 40 lety."

Reklama

Výběr článků

Načítám