Hlavní obsah

Nová alba: Olympic, Justin Bieber, The Smashing Pumpkins

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týdnem hvězd lze označit aktuální cyklus na hudebním trhu. Na svět se prodralo jednak výběrové pětialbum českého Olympiku, které připomíná, že je mu padesát, ale také zajímavé novinky The Smashing Pumpkins, Rush, Justina Biebera, Fiony Apple nebo kapely Marina And The Diamonds.

Článek

Olympic: 50 - Hity. Singly. Rarity

Foto: Supraphon

Nová alba

Olympic slaví letos padesát let existence a kromě turné a chystané knihy je součástí oslav pět CD, na nichž je 116 písniček a 387 minut hudby. Předkládá kompletní hudební představu o pestré minulosti i zajímavé současnosti Petra Jandy a jeho kolegů v období let 1962 až 2012. Rozdělení obsahu cédéček není dekádní, ale pomocí písniček sleduje muzikantské a personální osudy Olympiku.

CD1 (1963–1970) tak zahrnuje rokenrolovou prehistorii se sólovými zpěváky Volkem, Bobkem, Přenosilovou, Švábem nebo Sedláčkem, postupný přechod k Beatles ovlivněné „mersey“ podobě kapely a muziky, už česky zpívané hity a první tři alba. CD2 (1970–1975) dokumentuje období popularity s Jiřím Kornem, častého střídání baskytaristů a řady jen singlových pokusů. CD3 (1975–1984) je dáno příchodem Milana Brouma, tvůrčím podílem Petra Hejduka a zejména proslulou trilogií monotématických alb a pódiových projektů.

CD4 (1985–1993) je svědectvím o návratu k písničkářství, rockovém přitvrzení soundu a ustálení Olympiku v dodnes platné sestavě. CD5 (1993–2012) je pak sestavou nejlepších olympických skladeb z katalogu Jandovy firmy Best I. A., doplněných o dvě letošní květnové nahrávky, sympaticky předznamenávající budoucnost kapely. Název té úplně nové písně je My už jiný nebudem!

Rush: Clockwork Angels

Foto: Supraphon/Roadrunner

Nová alba

Progresrocková kanadská trojice Rush se vrací po pěti letech s novým albem. Dvaačtyřicet roků existující kapela na něm dosahuje ke stylově vycizelovaným kompozicím, jimž dominuje výtečná instrumentace, atmosféra velkého životního příběhu, razantní zvuk a v podstatě příjemně mrazivá atmosféra.

V textech tentokrát bubeník a mistr příběhu i slova Neil Peart sleduje mladého muže, který cestuje světem a chce si plnit sny. Setkává se s anarchisty, piráty, jinými zvláštními i obyčejnými lidmi a dostane se i na exotický karneval. Texty vycházejí z příběhu, který Peart píše se spisovatelem Kevinem J. Andersonem.

Práce nad dvacátým albem kapely trvaly poměrně dlouho, točit se začalo už před dvěma lety. Hlavním důvodem bylo prodlužování úspěšného koncertního Time Machine Tour. Natáčení skončilo loni na podzim v Torontu, smyčce se nahrávaly ve studiích v Hollywoodu. Producentem kolekce je Nick Raskulinecz, jenž byl už u předešlé kolekce Snakes & Arrows (2007).

Pravda, Rush v minulosti nahráli už lepší alba. Pro realizaci tohoto ale sebrali všechny své umělecké přednosti, rozhodli se na progresivní rock hledět současným okem, polevili v sólových exhibicích a dokonale využili zvukových možností studia.

Výsledkem je album, na němž je hudba sedmdesátých let s aktuálním zvukem a dynamikou.

The Smashing Pumpkins: Oceania

Foto: EMI

Nová alba

Novinka Oceania je devátým studiovým albem amerických rockerů The Smashing Pumpkins a je součástí konceptu Teargarden by Kaleidyscope inspirovaného tarotovou magií. V druhé polovině roku 2009 se zpěvák a kytarista Billy Corgan rozhodl namísto tradičního alba natočit konceptuální projekt. Rozsáhlé dílo, které má tvořit 44 skladeb, vzniká a je uveřejňováno postupně. Na konci roku 2009 byla například první část čítající devět skladeb k dispozici zdarma na webu kapely. O desce Oceania, kterou Corgan označuje za to nejlepší, co natočil od dob legendárního opusu Mellon Collie and the Infinite Sadness, se mluví jako o „albu v rámci alba“. K dispozici je samozřejmě i digitálně.

Justin Bieber: Believe

Foto: Universal Music

Nová alba

Album kanadského idola dívek Justina Biebera má ambice být napěchované množstvím hitů a zajímavých hostů včetně Kanyeho Westa. Do hudebních žebříčků už se probojovala skladba Boyfriend, ve které Bieber dokonce rapuje. Bieber řekl, že jedna z jeho nejoblíbenějších písniček na nové desce má název As Long As You Love Me. Dodal rovněž, že v textech na novém albu se chtěl rozloučit se svou minulostí a vysvětlil některé informace, které o něm v hudebním světě kolují.

Believe je první autorská nahrávka Biebera od roku 2010, kdy se na světě objevil jeho albový debut My World 2.0.

V mezidobí nebyl ovšem mladíček nijak nečinný. Vydal album s remixy svých písní, loni v listopadu k němu přidal vánoční desku, také ale ještě propagoval parfém se svým jménem, napsal knižní autobiografii, pracoval na filmu o sobě a k tomu si stačil začít románek se Selenou Gomez, svou pěveckou kolegyní. O změnách účesu ani nemluvě.

V určitém čase bylo těžké říct, jestli je Bieber nadále zpěvák, anebo už jenom celebrita pro teenagery. Album Believe ovšem vrací vše do starých kolejí. Kolekce nese moderní písničky, které korespondují se současnou podobou mladého popu. Bieber se tak díky ní opět stal zpěvákem na plný úvazek.

Fiona Apple: The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw, And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do

Foto: Sony Music

Nová alba

Americká zpěvačka a skladatelka Fiona Apple zveřejnila čtvrté studiové album. To je zajímavé už jenom svým neobyčejně dlouhým názvem. Kolekce The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw, And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do nabízí deset písní. Jde o první zpěvaččino album po sedmi letech od nahrávky Extraordinary Machine (2005). Fiona Apple z něho již veřejně představila skladby Every Single Night a Anything We Want.

Bez zajímavosti není, že jde o již druhý velmi dlouhý název alba této vokalistky. V roce 1999 vydala kolekci When The Pawn Hits The Conflicts He Thinks Like A King. What He Knows Throws The Blows When He Goes To The Fight. And He'll Win The Whole Thing 'Fore He Enters The Ring. There’s No Body To Batter When Your Mind Is Your Might. So When You Go Solo, You Hold Your Own Hand. And Remember That Depth Is The Greatest Of Heights. And If You Know Where You Stand, Then You Know Where To Land. And If You Fall It Won't Matter, Cause You'll Know That You’re Right, za kterou byla v roce 2007 zapsána do Guinessovy knihy rekordů v rubrice „nejdelší název alba“.

Na kontě má i Billboard Video Music Award a dvě MTV Music Video Music Awards. V roce 1997 ji magazín Rolling Stone vyhlásil interpretkou roku.

Dorota Nvotová: Just!

Foto: EMI

Nová alba

Album slovenské zpěvačky Doroty Nvotové Just! vzniklo po čtyřleté odmlce, kdy vokalistka a skladatelka během svého pobytu v Nepálu coby průvodkyně po Himálajích a jako manažerka dětského domova psala texty a hudbu. Bylo jen přirozeným vyústěním, že album nahrála právě tam s nepálskými muzikanty. Napsala, stejně jako u předchozího alba Sila vzlyku, všechny texty a veškerou hudbu.

Album Just! je i spojením Doroty a skvělého nepálského kytaristy Bishnu Gurung (kytarista legendární nepálské skupiny The Edge), jehož místní považují za svého Jimiho Hendrixe. Když ho Dorota poprvé viděla hrát v baru, okamžitě ji napadlo natočit album v Nepálu - právě on jí byl inspirací. I když mají písně stále svébytný styl, pro Nvotovou typický, je v nich cítit Gurungův přínos a dostala v nich větší prostor kytara. Na baskytaru a na bubny hrají muzikanti ze známé nepálské skupiny Damage Glitters.

Marina And The Diamonds: Electra Heart

Foto: Warner Music/Supraphon

Nová alba

Electra Heart je v pořadí druhé album projektu Marina And The Diamonds, za kterým stojí velšská zpěvačka Marina Diamandis. Jde o koncepční dílko, v němž hlavní roli sehrává fiktivní primadona Electra Heart. Tento projekt se objevil na britské scéně v době, kdy na ni vcházely pěvecké kolegyně La Roux, Little Boots, Florence & The Machine a Ellie Gouldingová. Marona byla a je, narozdíl od kolegyň, více popová a véce elektronická. Producenty novinky byli Diplo, Dr. Luke i Swedish House Mafia.

Curlies: Dobrý den, těší mě...

Foto: Avik

Nová alba

Deska pražské kapely Curlies vznikla v plzeňském studiu Pavla Broma Ex-Avik. Curlies hrají circus-punk, což lze přiblížit jako svižnou, energickou a veselou, muziku. Svůj podíl na této charakteristice nesou skotské dudy, charakteristický znak hudby čtveřice. Ta svou nynější etapu odstartovala v minulém roce na jaře a skočila rovnýma nohama do festivalové sezóny.

„Vloni byl nejúspěšnější Šternberk, Zelesa a Žafest. Letos máte možnost si nás poslechnout třeba na Otrock festu, Punk rebel festu anebo Coombál open air,“ shrnuje zpěvák a kytarista kapely Marek Bláha. Album s jedenácti přímočarými písněmi s českými texty skupina pokřtila minulý pátek v pražském Rock Café.

Turbo: Žár

Foto: Turbo

Nová alba

Skupina Turbo loni oslavila třicet let existence. Minulý týden v Praze pokřtila své nové album Žár, první studiové od roku 2005, kdy vyšla kolekce Návrat králů. Zpěvák Míra Chrástka o něm říká: „Je na něm dvanáct nových písniček plus jeden bonus v angličtině. Některé nápady jsou sice starší, ale všechny přišly po vydání té minulé desky. Postupně se na nich pracovalo a dolaďovaly se. Nejstarší skladby jsou Lovci těl, Královna ledu a Titanic.“ Album přináší velmi solidní rockové písně v tom duchu, v jakém je Turbo psalo od svých začátků

Mnemic: Mnemesis

Foto: Warner Music

Nová alba

Album lídra tvrdé dánské hudební scény, který už absolvoval koncerty společně s Metallikou, Deftones, Machine Head nebo Meshuggah. Mircea Gabriel Eftemie, kytarista, klávesista a hlavní skladatel kapely, je složitá osobnost. Loni se musel rozloučit hned se třemi spoluhráči a namísto nich přijal nové, sice Victora-Raye Salomonsena Ronandera (kytara), Simone Bertozziego (baskytara) a Briana Larsena (bicí). Poté spolu napsali a připravili nový materiál, který byl zrealizován v dánském studiu Antfarm. „Tahle deska je melodičtější než předešlé,“ říká Eftemie. „Je ovšem energičtější, nelpěli jsme tolik na vybroušené technice. Chtěli jsme do nových skladeb zakomponovat nové prvky, nejenm ty, které jsou pro Mnemic typické. Musíme jít trochu dopředu.“

Yellow Sisters: Zvěřinec

Foto: Indies Scope

Nová alba

Písničky, ukolébavky a říkanky - to je Zvěřinec - třetí album české skupiny Yellow Sisters, které je věnováno dětem i dospělým. Tentokrát hudebnice zapojily celou svou rodinu. Děti hostují hned v několika písních a také se podílely na i tvorbě obalu. A ani tatínkové nezůstali opomenuti a zapojili se buď vokálně, nebo instrumentálně. Výsledkem je petrobarevné album, žánrově dosti odlišné od předchozích dvou (Singalana – 2006, Tubab Woman – 2010), kde si určitě přijde na své každý člen rodiny.

Daniel Krob: Daniel Krob

Foto: archiv Dana Kroba

Nová alba

Zpěvák, kytarista a skladatel Daniel Krob byl na české scéně nejvíce k vidění na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století. Následně se vytratil, když ztratil víru ve svou skupinu Zeus. Nyní, po bezmála dvaceti letech, se ovšem na pódia vrací a přichází s albem, na němž jsou jeho vlastní skladby i písně, které druhdy hrával v sestavách Arakainu a Kreysonu. Kolekci pokřtil minulé úterý v pražském Hard Rock Café a bylo až s podivem, v jak dobrém hudebním i pěveckém rozpoložení se Krob představil.

Gotthard: Firebirth

Foto: Warner Music

Nová alba

Švýcarská skupina Gotthard přišla před dvěma lety při motocyklové nehodě o svého zpěváka Steva Lee. Nyní se ale vrací na scénu s novým albem Firebirth, na němž Leeho zastoupil Nic Maeder, který byl vybrán po ročním hledání novice. Je to desátá deska v diskografii kapely, která vznikla v kapelním studiu v Luganu. Vzpomínkou na zesnulého zpěváka je skladba Where Are You?

Reklama

Výběr článků

Načítám