Hlavní obsah

Nová alba: Katapult a Sade naživo, John Mayer možná naposledy

Právo, Jaroslav Špulák

Nový týden přináší mimo jiné živou desku skupiny Katapult a také záznam z vystoupení zpěvačky Sade. Tu jsme mohli loni vidět v Praze. Smutný osud možná čeká novinku zpěváka Johna Mayera. Po jejim vydání si musí odpočinout, protože má nemocné hlasivky. Vyšel i nový Santana, za řeč jistě stojí Britové Keane.

Článek

Katapult: Made In Rock’n’roll, Live Futurum, Praha

Foto: Supraphon

Nová alba

Olda Říha a jeho mladí parťáci „hoblují“ dál! Po několika definitivních odchodech bývalých členů Katapultu se zdálo, že je konec. Brzy ale čtyřiašedesátiletý kytarista, zpěvák a skladatel Říha našel nové spoluhráče a spolu táhnou kapelu dál. S basákem Andym Budkou a bubeníkem Ondrou Timplem předkládají fandům koncertní sadu proslavených fláků od Kaťáků, doplněnou novinkami z minulého studiového alba a přibývajícími čerstvými songy.

Koncertní album je důkazem nehynoucí energie rockově přímočarých písniček s texty účinně prostými. Ve studiu Sono mixem a masteringem dokončený, ale jinak zcela autentický koncertní záznam z listopadu 2011 nabízí vystoupení v jedné z pro Katapult posvátných prostor, totiž v pražském klubu Futurum. Čtrnáct nahrávek rozpumpovalo vyprodaný sál a není žádný důvod, proč by teď nepotěšily i ostatní fanoušky kapely.

Ke slyšení je kombinace prověřených starých pecek (Stovky hotelů, Starý desky hrajou dál, Půlnoční závodní dráha nebo Hlupák váhá), výborně fungujících písní z alba Radostí života (Casablanca, Metrosexuál) a nových kousků (titulní Made in Rock’n’Roll a Oči).

John Mayer: Born And Raised

Foto: Sony Music

Nová alba

Páté studiové album zpěváka a skladatele Johna Mayera Born and Raised vzniklo za koproducentského dohledu zkušeného Dona Wase, který se podílel na albech takových veličin jako B.B. King či Rolling Stones. Jako hosté se na desce objevují například zpěváci David Crosby a Graham Nash.

Zpěvák si nyní ale dává nucenou pauzu. Má vleklé zdravotní problémy, kvůli kterým odvolal další koncerty a rozhodl se dočasně přerušit svou kariéru. V loňském roce mu lékaři diagnostikovali chronický zánět v oblasti hlasivek. Ihned tehdy odvolal naplánované koncerty, posunul premiéru svého nového alba a věřil, že se lékařům podaří zánět vyléčit. To se sice zprvu povedlo, ale za několik týdnů byl problém zpět a Mayer musel opět věnovat čas náročné léčbě. Nyní odvolal celé americké koncertní turné, protože jeho stav je stále špatný.

„Mám zlé zprávy,“ napsal na svém blogu. „Nemám jinou možnost, musím si nyní delší čas odpočinout od koncertů a věřit, že to bude lepší. Potrvá to až do odvolání. Je naděje, že se problém povede zažehnat. V brzké době mě čeká operace a potom přijde prý velice dlouhé léčení chemickými substancemi. Nechtěl bych se dočkat chvíle, kdy přestanu mluvit. Tohle léčení je moje velká šance.“

Ida Kelarová, Desiderus Duzda, Jazz Famelija & Guests: Šunen Savore

Foto: Indies Scope

Nová alba

Ida Kelarová na nové nahrávce spolu s Desideriusem Duždou znovu rozezněli vzájemné porozumění s kapelou Jazz Famelija. Tentokrát se na albu Šunen Savore (Slyšte všichni) snaží posluchači přiblížit krásu hudby ve vztahu s neklidným, spontánním temperamentem romského srdce. Patnáct skladeb představuje Idu Kelarovou a její spoluhráče v tom nejlepším světle na muzikantské cestě, kterou společně představili již dříve na album Aven Bachtale. Oproti ale jazzové nahrávce Aven Bachtale je aktuální album více soustředěné na romskou píseň.

Natáčení alba probíhalo ve studiích Sono Records a vznikalo přímo na místě. Kelarová o vzniku alba říká: „Písně se neustále tvoří a my je nestíháme natáčet, což by byla škoda. Takže jsem cítila impuls a šlo se do toho. Jsme seskupení, kdy všichni hrajeme a máme své další aktivity, takže když se sejdeme, tak to je opravdu jen na koncertech. Tentokrát jsme se všichni sešli na 6 dní a ve studiu jsme tvořili. Předložila jsem naše nové písně kapele přímo na místě. Nikdo jsme pořádně nevěděli, co z toho vznikne.“

Výsledná nahrávka jen potvrzuje, že tito muzikanti jsou naladěni na stejnou vlnu. Muzikanti nezastírají, že mají rádi jazz a že jsou jazzoví hráči, ale celkově je pozornost soustředěna na píseň, melodii a i proto zde vynikají jak vokál Idy Kelarové, tak další hostů. Hned tři další sólisty můžete na nahrávce slyšet.  Marie Duždová, Jan Dužda a Oto Bunda dokazují společně s Idou Kelarovou krásu romského zpěvu.

Sade: Bring Me Home

Foto: Sony Music

Nová alba

Majitelka jednoho z nejkrásnějších hlasů, v Nigerii narozená Britka Helen Folasade Adu, známá pod jménem Sade, přichází s kolekcí živých skladeb, zaznamenaných v průběhu jejího loňského světového turné. Jeden z koncertů se odehrál i v pražské O2 Areně. Zpěvačka na něm nabídla krásně a komorně zazpívané své největší hity a dokázala, že její přesvědčivý přednes z ní dělá velmi osobitou postavu světové hudební scény. Nahrávka vychází na CD i DVD.

Santana: Shape Shifter

Foto: Sony Music

Nová alba

Světově uznávaný kytarový mág Carlos Santana vydává své v pořadí již 36. album! Tentokráte jde o kolekci třinácti instrumentálních skladeb, při jejichž intepretaci ho podpoří hvězdná doprovodná skupina. Její součástí jsou Benny Rietveld, Dennis Chambers, Raul Rekow, Karl Perazzo, Tony Lindsay, Andy Vargas, Chester Thompson a jako speciální host i Salvador Santana. Carlos věnoval desku Shape Shifter původním indiánským obyvatelům Ameriky.

Tenacious D: Rize Of The Fenix

Foto: Sony Music

Nová alba

Americká rocková kapela Tenacious D vydala třetí studiové album. Dvojice Jack Black a Kyle Glass pro ně vymyslela název Rize Of The Fenix. Jde o její první nahrávku od roku 2006, kdy vyšlo úspěšné album The Pick Of Destiny, které se v americkém žebříčku Billboard 200 dostalo až na osmé místo. Tenacious D také potěšili své fanoušky tím, že zveřejnili datum prvního koncertu svého severoamerického turné. Zahrají 28. května na festivalu Sasquatch! ve Washingtonu. Objeví se pak též na anglickém festivalu Download, která se odbude v červnu.

Tenacious D vznikli v roce 1994 v Kalifornii a zpočátku vystupovali jako akustické duo. V roce 1999 se prosadili v televizním seriálu nazvaném Tenacious D (1997 – 2000), o dva roky později následovalo album se stejným názvem. Jack Black se poté prosadil i jako herec.

Willie Nelson: Heroes

Foto: Sony Music

Nová alba

Nové album legendární americké countryové ikony Williho Nelsona vychází v plné parádě a dokazuje, v čem je jeho síla. Bylo produkováno Buddym Cannonem a Willie Nelson na něm interpretuje jak klasické country hity ze 30. a 40. let, tak i nové skladby, ve kterých si se slavným otcem „zajamovali“ synové Lucas a Micah.

The Prostitutes: Deaf To The Call

Foto: X Production

Nová alba

Prý je to nejživelnější, nejtvrdší, nejtanečnější a zřejmě i nejtemnější deska v diskografii české skupiny The Prostitutes. Tak ostatně mluví o třetí desce Deaf to the Call sama kapela. Vztek přetavený do výrazných bubnů a ostrých kytar a gotický zvuk nahradil méně konfliktní atmosféru předchozí hitové desky Hometown Zombie. Kapela album nahrála poté, kdy své fanoušky požádala o finanční podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám