Hlavní obsah

Zemřel skladatel hudby z Bondovek John Barry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský skladatel filmové hudby John Barry skonal v neděli 31. ledna na infarkt ve věku 77 let. V pondělí to oznámila britská zpravodajská stanice BBC. Barry proslul především zhudebněním jedenácti bondovek včetně legendárního ústředního motivu.

Článek

Skladatel John Barry získal pět Oscarů. Řadu prestižních ocenění však získal například také za hudbu pro snímky Tanec s vlky, Lev v zimě, Volání divočiny a Vzpomínky na Afriku. Je jedním z mála filmových skladatelů, jehož soundtracky se prodávají díky skladatelově jménu.

Barryho hudba

Hudba Johna Barryho je elegantní, duchovně silná, plná emocí a melancholické krásy. Jeho doménou je roztahaný, melancholický, ucho laskající orchestr, nejčastěji podmalovávající romantická, epická dobrodružství.

Filmové databáze uvádějí Johna Barryho jako ctižádostivého anglického elegána, zároveň i jako nesmírně citlivého člověka, jenž utrpení svých blízkých pokaždé oplakával přímo ve své tvorbě.

To kvůli smrti obou svých rodičů na počátku osmdesátých let nás jeho soundtracky Somewhere in Time anebo Out of Africa, složené v období těžkého onemocnění jeho bratra Patrika, svojí melancholičností a sentimentalitou dohánějí k slzám.

Stejně jako jeho překrásná hudba k IMAXovému dobrodružství Across the Sea of Time, kterou věnoval svému prvnímu synovi Jonpatrickovi. Jeho manželka Laurie mu ho totiž přivedla na svět 3. listopadu 1994, přesně na jeho šedesáté prvé narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám