Hlavní obsah

Tenorista José Cura: Nerudovy sonety jednou přednesu i v Česku

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejslavnějších tenoristů José Cura vystoupí v pátek v Českém Krumlově a v rozhovoru mimojiné řekl, že nejslavnějším Argentincem je fotbalista Messi.

Foto: archiv, Právo

José Cura vystoupí v Česku poněkolikáté.

Článek

Zpíval jste již dvakrát v Praze, nyní jste po sedmi letech zvolil Český Krumlov. Byl jste tam někdy?

Ne, ale když mě organizátoři festivalu kontaktovali, prostudoval jsem spoustu knih, fotografií i video o tomto městě a jeho krása mě zcela uchvátila. Sice během léta moc nepracuji a věnuji se spíše odpočinku, ale tentokrát jsem udělal výjimku a navrhl rodině – manželce a dvěma dětem – spojení jejich týdenních prázdnin a mé práce v tomto městě. Jsem rád, že souhlasila. Dokonce s vedením festivalu přemýšlíme o mé účasti i příští rok. To bych ale nezpíval na galakoncertu s orchestrem, ale v operním představení v zámeckém parku před otáčivým hledištěm. Uvažuji o Leoncavallových Komediantech.

Často také dirigujete, mimochodem právě italské veristické opery. Jaké jsou vaše nejbližší dirigentské plány?

Diriguji velice rád, dokonce jsem se u vás odvážil jednou dirigovat i Dvořákovu Devátou, ale v současnosti musím být velice praktický a zůstat u zpěvu, neboť jsem hodně finančně zadlužen koupí nového domu a ten musím zaplatit. A jako zpěvák si vydělám určitě více. Ale kdybych byl někdy postaven před otázku, co si vybrat, možná že by zvítězilo dirigování.

V Praze v těchto dnech náhodou pobývají dva slavní Argentinci – vy a dirigent a skladatel Lalo Schifrin. Spolupracovali jste někdy spolu?

Zatím ne, ale Lalo je v Argentině obrovská legenda. Dělal třeba aranžmá pro koncerty tří tenorů, a tak to není vyloučeno. To, že je v Praze, ani nevím. Má tu koncert?

Ano, v sobotu.

To asi z Krumlova nestihnu, to je škoda. Ale myslím, že nejslavnějším Argentincem je v současnosti ve světě určitě fotbalista Messi.

Natočil jste před lety album s texty chilského básníka Pabla Nerudy. Jak to vzniklo?

Jednou v Itálii, po představení, jsem našel ve své šatně dárek od neznámé ctitelky – byla to kniha sonetů Pabla Nerudy. Přečetl jsem ji a hned se mi dva z nich zalíbily tak, že jsem se rozhodl je zhudebnit. Po letech na přání mé dospívající dcery, která chtěla číst nějakou milostnou poezii do školy, jsem se ke knize vrátil a zhudebnil dalších pět sonetů. Všech sedm jsem pak i nazpíval na album a je to mé oblíbené dílko, které bych rád jednou ukázal i posluchačům u vás. Snad se mi podaří přesvědčit přátele z krumlovského festivalu, aby Sonety na texty Pabla Nerudy jednou zařadili do programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám