Hlavní obsah

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, komentoval Rittig své zadržení

Praha

Lobbista Ivo Rittig v pátek odpoledne při odchodu z pražského policejního ředitelství komentoval své zadržení jako zoufalý čin. Policie jeho a další tři lidi ve čtvrtek zadržela a obvinila z praní špinavých peněz v souvislosti s předraženou zakázkou na jízdenky pražské MHD. V pátek pak přibyl pátý obviněný.

Zoufalí lidé dělají zoufalé činy, komentoval Rittig své zadrženíVideo: Novinky

 
Článek

Vedle Rittiga čelí obvinění jeho právník z advokátní kanceláře MSB Legal David Michal, jednatel tiskárny Neograph Jan Janků a lobbistův obchodní partner Peter Kmeť, který zastupuje firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Policie je propustila na svobodu odpoledne, kdy opustili sídlo pražského policejního ředitelství v Kongresové ulici. Museli odevzdat pasy a mají zákaz vycestovat ze země.

"Zoufalí lidé dělají zoufalé činy," komentoval své zadržení Rittig, který z budovy vyšel jako poslední. Poté se svou advokátkou nasedl do auta a odjel. Rittig obvinění odmítá.

"Bez vyjádření. Postup policie byl korektní," uvedl Janků. Kmeť novinářům řekl pouze to, že ho kauza překvapila.

Další zadržený

Policie v pátek zadržela a obvinila z praní špinavých peněz i dalšího člověka. Právu o zadržení a obvinění dalšího člověka řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. O koho jde, odmítla prozradit.

Podle informací Práva jde o advokáta Marka Stubleyho z advokátní kanceláře MSB Legal. Zda bude státní zastupitelství i v jeho případě navrhovat zákaz vycestování a povinnost odevzdat pas, zatím není jasné.

V případě prokázání viny jim hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Ivo Rittig opouští policejní ředitelství v pražské Kongresové ulici

Podle dřívějších informací médií uzavřel dopravní podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Té prý Neograph odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz pravděpodobně Rittig. Lobbista tvrzení fondu napadl žalobou, kterou však pražský městský soud loni v červnu nepravomocně zamítl.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V jeho rámci bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám