Hlavní obsah

Zloděj ukradl Dostálovi počítač

Právo, Miloslav Hradil
OLOMOUC

Poslaneckou kancelář ministra kultury Pavla Dostála v Olomouci navštívil v době od úterního odpoledne do středečního rána zatím neznámý zloděj. Získat chtěl přitom zřejmě informace, protože z ní odcizil jen počítač, aniž by si vzal jeho monitor či jiné cennosti.

Foto: Barbora Horešovská

Hudebka (kresba Pavla Kantorka)

Článek

"Když jsem přišel okolo desáté hodiny dopoledne do kanceláře a usedl za stůl k monitoru, zjistil jsem, že chybí PC, které stálo pod stolem. Zůstaly po něm jen šnůry. Nic jiného se neztratilo," řekl Právu ve středu Dostálův poslanecký asistent Jaroslav Vraštil.

Zloděj se do kanceláře ve třetím poschodí budovy na Švédské ulici v centru Olomouce dostal zřejmě po vypáčení dveří. Při odchodu je za sebou zabouchl. "Stop po páčidle na hraně dveří, které jsou málo znatelné, jsem si všiml až následně," dodal asistent.

Cennosti zůstaly na místě

"Pachatel vnikl do kanceláře přes dveře zatím nezjištěným způsobem. Víme, že přitom použil násilí, ale technici ještě neukončili vyhodnocování zjištěných stop. Na případu se intenzivně pracuje," informovala Právo olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Podle ní došlo ke vloupání někdy mezi 15. hodinou v úterý a desátou hodinou ráno ve středu. Škoda činí 24 tisíc korun.

Podle Vraštila šel pachatel evidentně po informacích. "O co jiného by mu jinak mohlo jít, když nechal na místě monitor, klávesnici k počítači i tiskárnu a další cenné věci," poznamenal asistent.

Informace v počítači byly důvěrné

Podobně se vyjádřil i Dostál. "Co si mám myslet, když na místě zůstanou cenné věci a ztratí se harddisk s informacemi," sdělil Právu poslanec. Podle Dostála i jeho asistenta nebyly sice v počítači informace tajného charakteru, ale většina z nich byla důvěrná.

"Musím ještě zjistit, co vše na harddisku konkrétně bylo, ale jednalo se prakticky o archív od roku 1996. Obsahoval například analýzy politické situace, korespondenci, kterou vedu s organizacemi, institucemi, obcemi, ministry i občany a také věci, které souvisí s různými causami za dobu mého ministrování," konstatoval Dostál.

Odmítl přitom vyslovit názor, zda mohl mít zloděj zájem o nějakou konkrétní informaci, či zda mohl být v pozadí politický motiv. "Byla by to v tuto chvíli čirá spekulace, do které se nehodám pouštět," uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám