Hlavní obsah

Žháři, který má na svědomí 11 mrtvých v Bohumíně, potvrdil soud doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Pětapadesátiletý Zdeněk Konopka, který loni v srpnu založil v bohumínském panelovém domě požár, při kterém zemřelo 11 lidí, stráví zbytek života ve vězení. Krajský soud v Ostravě schválil dohodu o vině a trestu, kterou před několika týdny uzavřel s obžalovaným státní zástupce.

Požár bytu Bohumín, 8.8.2020Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Konopka podle soudu musí také zaplatit přibližně 18 milionů korun jako náhradu škody zdravotním pojišťovnám a pozůstalým za nemajetkovou újmu. Rozsudek týkající se viny a trestu je pravomocný.

Motivem žhářského útoku v Bohumíně byly podle výsledků vyšetřování spory v rodině. Obviněný neunesl skutečnost, že ho opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Zdeněk Konopka.

Do bytu pak přišel, vhodil dovnitř kanystr s několika litry benzinu, který se postupně rozlil v několika místnostech, a byt zapálil. Uvnitř se právě konala rodinná oslava, které se účastnilo patnáct lidí.

Žhář, který má na svědomí 11 mrtvých, přijal nabídku doživotí

Krimi

Oheň v bytě zabil útočníkovu manželku, syna, vnuka a jeho matku. Zemřely také další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí zemřelo poté, co vyskočili z okna. Pouze čtyřem lidem se podařilo z bytu uniknout přes balkon.

Pro rodiny obětí bohumínské tragédie se vybralo přes tři miliony

Domácí

Právní zástupce pozůstalých Petr Kausta se v úterý u soudu pozastavil nad naprostou necitelností obžalovaného, který mu při setkání sdělil, že necítí žádnou vinu.

„Přestože měl tu možnost konečně vyslovit nějakou lítost a pochopit, co spáchal, uvedl, že vinu má jeho manželka, která ho opustila. Asi považoval za přiměřenou reakci upálit tolik lidí,“ řekl Kausta.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

V ohněm a vodou poškozeném panelovém domě již funguje plyn, voda i elektřina.

Dohoda obžalovaného se státním zástupcem je novým institutem v českém trestním právu. Pokud obžalovaný prohlásí, že souhlasí s vinou, a dohodne se i na výši trestu, soud pak nemusí svolávat hlavní líčení, vyslýchat svědky a znalce a pouze schválí veřejné projednání návrhu dohody a pravomocně potvrdí trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám