Hlavní obsah

Ženě v Hradci Králové vybouchl šlehačkovač, je těžce zraněná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Těžké zranění utrpěla žena v Hradci Králové při používání tlakové lahve na výrobu šlehačky. Mělo by jít o šlehačkovač s plastovou hlavicí z Číny. Policie případ vyšetřuje a čeká na znalecké posudky.

Foto: Policie ČR

Šlehačkovač, který explodoval ženě v Hradci.

Článek

„Dvaapadesátileté ženě vybuchla 23. prosince lahev v ruce a způsobilo jí to těžké zranění. V současnosti je stále v nemocnici. Prověřujeme, jestli k tomu došlo manipulací, nebo únavou materiálu,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Podle ní kriminalisté čekají na závěry znaleckého posudku.

„Až zjistíme, co bylo příčinou exploze, rozhodneme, jak dál postupovat. Máme zahájené úkony trestního řízení ve věci neznámého pachatele pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Výrobce již dříve informoval spotřebitele o tom, že tento výrobek stahují, že je to nějakým způsobem nebezpečné,“ řekla Kormošová.

Zraněná žena byla skoro měsíc hospitalizovaná na neurologické klinice královéhradecké fakultní nemocnice. „Během pondělí byla předána do péče rehabilitační kliniky, kde podstoupí dlouhodobou rehabilitaci,“ přiblížil lékařský náměstek hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Jeden z prodejců čínského šlehačkovače od loňského roku upozorňuje na nebezpečnost výrobku prodávaného po celé Evropě. „Společnost byla informována o úrazu způsobeném prasknutím plastové hlavice. Výrobek byl s okamžitou platností stažen z prodeje,“ informovala společnost Vetroplus s nabídkou výměny plastového nástavce za hliníkový nebo vrácení peněz.

Prodejcům se ozvala řada lidí, jimž čínský výrobník šlehačky explodoval. „Naštěstí se zatím nikdo další nezranil,“ podotkla Kormošová.

Foto: Profimedia.cz

Šlehačkovač, který smrtelně zranil Rebeccu Burger.

Další šlehačkovač s plastovou hlavicí Orfèvrerie de la Tour je v evropské databázi nebezpečných produktů RAPEX již od roku 2012 a varovala před ním i česká spotřebitelská organizace dTest. Kvůli chybě ve výrobě hrozí, že při použití vystřelí část hlavy lahve a způsobí uživateli zranění.

V EU výrobek podle něj poranil, nebo dokonce zabil již několik lidí. V roce 2017 výbuch lahve zabil ve Francii blogerku Rebekku Burgerovou, známou ze světa fitness. Byl to podle europoslance Tomáše Zdechovského první zaznamenaný případ úmrtí, do té doby byly evidovány desítky podobných případů, které si vyžádaly různé druhy zranění.

Foto: Rapex

Reklama

Výběr článků

Načítám