Hlavní obsah

Žena z Olomoucka chtěla prodat pleny přes inzerát. Přišla o desítky tisíc

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nevšední případ podvodu šetří policisté z Uničova na Olomoucku. Obrátila se na ně šestatřicetiletá žena, která přišla o desetitisíce korun, když chtěla do zahraničí prodat látkové pleny za 6 500 korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Svou nabídku zveřejnila v polovině ledna na internetu. „Zhruba za tři dny se jí ozval cizinec, který měl o pleny zájem a žádal je zaslat do Rakouska,“ informoval Právo policejní mluvčí Libor Hejtman.

Pro zahraniční převod peněz podle něj zájemce požádal ženu o sdělení čísla jejího bankovního účtu, telefonního čísla a adresy. Dále mu měla prostřednictvím internetového platebního systému zaslat částku 4 800 korun za dopravu.

Podvodník opakovaně nabízel v Praze cizí pozemek za miliony

Krimi

Zájemce o koupi přitom tvrdil, že o částku za dopravu bude navýšena cena za pleny a prodávající se nemusí bát, že o peníze přijde. „Ženě poslal odkaz na stránky elektronické peněženky, kde se měla zaregistrovat a postupovat podle instrukcí,“ uvedl mluvčí.

Žena si podle instrukcí vytvořila účet a provedla platbu za dopravu. Následně jí přišlo potvrzení, že cizinec převedl 11 500 korun, které mají být odeslány na její účet. „Prodávající měla podle pokynu a návodu převést platbu (4 800 korun) na bitcoiny, což udělala. Vzápětí jí přišel další požadavek, aby odeslala téměř 8 000 korun za daň a pojištění zásilky, které měla opět převést na bitcoiny. Zároveň jí přišlo potvrzení, že se chystají na její účet uvolnit částku 20 000 korun,“ konstatoval Hejtman.

Pozor na zdánlivě nezávazné telefonáty, mohou přijít draho

Domácí

Žena podle něj i druhou platbu provedla. „Poté ji přišla další zpráva, že z účtu cizince nemůže být odečtena menší částka jak 35 000 korun. Tedy, aby mohla být transakce dokončena, musí ještě uhradit dalších 15 000 korun a opět je převést na bitcoiny. I tuto třetí platbu žena provedla,“ poznamenal mluvčí.

Kupující podle něj stále ženu ujišťoval, že je vše v pořádku a nemusí se ničeho bát. Tvrdil, že jakmile budou dokončeny všechny finanční transakce, vrátí se ženě všechny peníze včetně částky za pleny. Žena však dosud žádné peníze na účet nedostala.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu, za který pachateli v době nouzového stavu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ dodal Hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám