Hlavní obsah

Žena odsouzená za poškození mozku své dcery byla propuštěna kvůli chybě soudu

– Praha • Aktualizováno

Matka, které pražský městský soud v září nepravomocně uložil desetileté vězení za trvalé poškození mozku dcery, potrestána nebude. Nadřízený Vrchní soud v Praze zastavil její trestní stíhání a propustil ji z vazby na svobodu. Informaci serveru Echo24 v úterý potvrdil mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zdůraznil, že jeho instituce neměla kvůli chybnému procesnímu postupu městského soudu jinou možnost. Chyba podle něj spočívala v tom, že soud rozhodl o jednom skutku dvakrát a pokaždé jinak.

Žena čelila obžalobě ze dvou skutků – z ublížení na zdraví, které spočívalo v trvalém poškození mozku dítěte po úderech do hlavy, a z dlouhodobého týrání. Soudce Tomáš Kubovec z pražského městského soudu ji uznal vinnou prvním skutkem, obvinění z týrání ji zprostil s tím, že se nepodařilo prokázat.

Ani lékařské prohlídky, ani návštěvy sociálních pracovnic totiž u dítěte neodhalily žádná zranění. Pražský vrchní soud nicméně dospěl k závěru, že oba dva skutky byly navzdory rozdílné právní kvalifikaci totožné. "Pražský městský soud uznal vinu za ublížení na zdraví, avšak za druhý, úplně totožný skutek obžalovanou viny zprostil. O jednom skutku ale nelze rozhodnout dvakrát," uvedl Fořt.

Nikdo se neodvolal 

Podle něj nastala takzvaná překážka věci pravomocně rozhodnuté, a vrchní soud proto trestní řízení musel zastavit a propustit ženu z vazby. Proti zprošťující části rozsudku se totiž nikdo – státní zástupkyně ani obviněná – neodvolal, a tak nabyla právní moci. Proti odsuzující části verdiktu se odvolala jen obviněná.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci řekla, že o rozhodnutí nadřízeného soudu nemá informace, a proto se k němu nebude vyjadřovat. Podle údajů v systému podle ní vrchní soud ještě 7. listopadu zamítl stížnost ženy proti rozhodnutí, kterým jí městský soud prodloužil vazbu.

Soudce Kubovec kauzu v září označil za "velmi otřesný kriminální čin, navíc spáchaný citově oploštělou matkou". Ženě vedle desetiletého vězení uložil i povinnost zaplatit dcerce odškodné ve výši čtyř miliónů korun.

Dítě téměř nevidí 

Matka už v minulosti dostala podmíněný trest za to, že úmyslně zlámala pánev své starší dceři. Žena pocházející z Ukrajiny má obě své dcery s manželem, kterého poznala při návštěvě ve vězení. Předtím měla vztah s jeho otcem. S manželem se v minulosti rozvedla, potom si ho zase vzala.

Po porodu druhého dítěte se od muže odstěhovala a začala žít s dcerkou sama v bytě v pražských Stodůlkách. Letos mezi 8. a 9. dubnem holčičku podle obžaloby fyzicky napadla a způsobila jí tak krvácení do mozku. Záchranáře přivolal až druhý den otec dívky, když mu ji žena předala k hlídání nereagující a nehybnou.

Dítě nezemřelo jen díky specializované péči lékařů z motolské nemocnice, podle znalců ho od smrti dělila pouhá hodina. Následky úrazu si ponese do konce života. V současné době téměř nevidí, má potíže s motorikou a epileptické záchvaty. Matka svou vinu odmítá. Tvrdí, že holčička jí vyklouzla z náruče na zem a měla malou modřinu pod okem, tuto verzi ale vyvrátil znalec, protože v takovém případě by dítě na betonovou podlahu spadlo nikoliv hlavou, ale nohama. Své trestní stíhání žena pokládá za pomstu manžela, údajně ji bil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám